Január 17-én, hétfőn kezdődik az ökumenikus imahét

facebook megosztás

Január 17-én, hétfőn kezdődik az ökumenikus imahét. A vallási kezdeményezés anyagát minden évben más csoport állítja össze, az ideit a Közel-keleti Egyházak Tanácsa. A lelkiségi programsorozat alatt a különböző felekezethez tartozó gyülekezetek közös istentiszteleteket, miséket tartanak és imádkoznak a Krisztus-hívők, valamint az egyház egységéért.

A nemzetközi programsorozat mindig január hónap harmadik hetében kezdődik. Makoviczky Gyula evangélikus lelkész elmondta, a résztvevő felekezetek már vasárnap elkezdik az imahetet egy nyitómisével vagy istentisztelettel. Nagykanizsán már évek óta imahatodot tartanak a felekezetek, hétfőtől szombatig a hat kanizsai templomban este 18 órakor kezdődnek a közös imádságok. Minden évnek megvan a saját vezérigéje, az idei: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.” A választott mottó Makoviczky Gyula számára azt jelenti, hogy okos, értelmes kereséssel rá lehet találni Istenre.

– A bölcs ember ma is keresi az Istennek a közelségét. El lehet indulni egészen távolról is az Isten felé. Azt éljük meg, hogy amikor az istenhez közeledünk, vagy ő közeledik hozzánk, akkor egymáshoz is közeledünk. Mintha egy ilyen középpont lenne és a sugarain helyezkednénk el mi és ahogyan ezeken a sugarakon befelé haladunk, szükségszerűen egymáshoz is közelebb kerülünk – fogalmazott Makoviczky Gyula evangélikus lelkész.

Tavaly a pandémia nem tette lehetővé, hogy a lelkiségi programsorozaton a hívek élőben részt vegyenek, így a lelkészek és a papok üzenetét a Kanizsa TV közvetítette.  Idén a járványügyi szabályok betartásával viszont újra személyesen részt vehetnek az érdeklődők az eseményen.

– Én azt látom évről évre, hogy kialakult csapata van ennek, tehát olyanok, akik elkötelezettjei az ökumenének a városban.  Sokszor úgy is adódik, hogy mondjuk vegyes házasságból jönnek férj és feleség, akik különböző felekezethez tartoznak. Ez a hét mégis alkalmat ad arra, hogy együtt ünnepeljünk, és éppen ez is a célja – tette hozzá Makoviczky Gyula.

A vasárnapi nyitóalkalmat követően az imahét első miséje az evangélikus templomban lesz, ahol Várnai László katolikus esperes-plébános hirdet igét.  

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.