December 28-tól konténerekben is vásárolható tűzijáték

facebook megosztás

Idén nincs megtiltva a konténeres tűzijáték árusítás, tudtuk meg Farkas Balázs pirotechnikustól. A szakember arra kéri a lakosságot, hogy mindig megbízható helyről vásároljanak.

A tűzijáték értékesítése december 28-tól indul el, és egészen 31-ig tartanak nyitva a konténerek. Tavaly kormányrendelet tiltotta a konténeres árusítást, valamint nem lehetett közterületen 1-es és 2-es kategóriájú tűzijátékokat használni. Idén szilveszterkor nem lesznek ilyen korlátozások, hanem a 2019-es szabályok lesznek érvényben.

– Visszatérünk a két évvel ezelőtti módhoz. Ez azt jelenti, hogy 1-es, 2-es, 3-as kategóriájú pirotechnikai termékeket lehet forgalmazni a konténerekből. Ezeket a termékeket 31-én este 6-tól, másnap reggel 6-ig magánterületen és közterületen szabadon fel lehet használni – nyilatkozta Farkas Balázs pirotechnikus.

A fel nem használt tűzijátékokra kategóriánként eltérő szabályok vonatkoznak, az 1-es és 2-est nem kell visszavinni a vásárlás helyszínére és egész évben felhasználhatóak, emlékeztetett Farkas Balázs.

– A 3-as kategória az a csoport, ahol a jogszabály azt írja elő, hogy ezeket a termékeket lehet forgalmazni 28-tól 31-ig. Ezeket a termékeket, hogyha valaki szilveszterkor nem használja fel, akkor öt napja van arra, hogy visszavigye a forgalmazás helyére, és ott díjmentesen visszaadja, mert január 5-e után ezeknek a termékeknek a birtoklását azt jogszabály tiltja a polgári lakosság számára – tette hozzá Farkas Balázs.

A vissza nem vitt 3-ik osztályba tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, tartásuk akár 150 000 forintos büntetést is vonhat maga után. A petárda árusítása és felhasználása továbbra is szigorúan tilos. 

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.