A 74-es főút Zalaegerszegre vezető szakaszánál helyeztek ki vadriasztóprizmákat a rendőrség munkatársai

facebook megosztás

Vadriasztóprizmákkal próbálja csökkenteni a balesetek számát a rendőrség és a Magyar Közút Zala Megyei Igazgatósága. A szakemberek hétfő délelőtt szerelték fel az eszközöket a 74-es főút Zalaegerszegre vezető szakaszánál. Mint azt Anti Andrástól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől megtudtuk, több mint 300 vadbaleset fordult elő Zala megyében 2021-ben.

50 méterenként, az úttest szélén helyezték el a vadriasztóprizmákat a rendőrség munkatársai. Mint az a hétfői tájékoztatón elhangzott, a több száz idei baleset során személyi sérülés minimális esetben történt, de a sofőröket jelentős anyagi kár érte.

Itt elég szép számmal fordul elő vadbaleset. A prizma úgy működik, hogy az érkező jármű fényét megtöri és bevetíti arra a területre, ahol a vadak mozognak, ezáltal megzavarja őket, így remélhetőleg más utat választanak ahelyett, hogy a közúton keresztül kelnének át – mondta el Anti András, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

A téli időszakban általában a vadászatok során fordul elő, hogy a vad annyira megriad, hogy elhagyja helyét és keresztezi a közutakat – árulta el Páll Tamás. A Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője szerint ilyenkor nincs olyan készülék, ami visszatartja az állatot, így a prizmáktól sem szabad csodát várni.

Abszolút biztos megoldás nem létezik. Ezeket a vadriasztó eszközöket sem tartom mindent tudó, mindent megoldó eszközöknek. Biztos, hogy valamennyi pozitív hatásuk van, de nem százszázalékos. Ha a vad megriad valamitől, akkor ezek az eszközök hatástalanok – nyilatkozta Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője.

Páll Tamás azt tanácsolja, ha valaki az út közelében vadat lát, lassítson le és várja meg, amíg az állat kellő távolságra elvonul.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.