Tojástemperával készült ikonképekből nyílt kiállítás a Hevesi-iskolában

facebook megosztás

Lelki fények címmel nyílt kiállítása Krokker Krisztinának a Hevesi-iskolában csütörtök délután. Az ikonfestő 32 alkotását mutatja be az érdeklődőknek a tárlaton. A művész a képeit a legősibbnek vélt technikával, tojástemperával készíti.

Elsősorban angyalokról és istenszülőkről láthatók különböző jelenetek az alkotásokon. Krokker Krisztina 27 évvel ezelőtt Franciaországban, egy görögkatolikus kolostorban sajátította el az ikonfestészetet. A rejtett utalások, majd a mögöttes tartalmak és a titokzatos jelentések miatt beleszeretett. A képekhez növényi és állati eredetű festékeket használ, ezeket keveri össze tojássárgájával.

Az ortodoxia nagyon szigorúan veszi az ikonfestészetet. Az ikon az maga a festett teológia. Egy ikon olyan, mintha egy részletet olvasnék fel az evangéliumból, és mint ilyen, nagyon szigorúan meghatározott, hogy mit ábrázolhat és mit nem. Mindennek jelentősége van: a színeknek, a kézmozdulatoknak, a formáknak, tulajdonképpen az egész egy nagyon kötött műfaj. Ezt a fajta szolgálatot nem is ajánlom mindenkinek és nem is való minden művésznek, hiszen a művészi szabadságról tulajdonképpen lemondok ezekben az alkotásokban, és egy magasabb cél érdekében egyfajta szolgálatként ajánlom föl – nyilatkozta Krokker Krisztina ikonfestő.

A képek a diákokat is megfogták, többen érdeklődtek arról, hogy miről szólnak és hogyan készülnek.

Annak is nagyon örülünk, hogy a gyerekek nagyon ráéreznek az ikon szépségére, különösen az alsó tagozatosok. Ezért kellett megszerveznünk, hogy számukra is legyen a kiállításhoz kapcsolódóan egy képzőművészeti pályázat, amelynek keretében ikonokat, Bibliához kapcsolódó képeket vagy a karácsony hangulatához kapcsolódó képeket fessenek – mondta el Lengyák István galériavezető pedagógus.

A tárlat november 26-ig, iskolanapokon megtekinthető az intézmény galériájában.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.