4 tévhit az szja-visszatérítésről +1 jótanács, hogy kinek érdemes év végégig nyilatkozni

facebook megosztás

Az év vége legfontosabb adózási kérdése az adó-visszatérítés. Arról, hogy ki mennyi pénzre számíthat, ebben a cikkében írt a Forbes. Vendégszerzőjük, Fülöp Olga közgazdász, mérlegképes könyvelő, a Számpatikus, „az online bizniszek adózási szakértője” megcáfol több olyan tévhitet, ami a visszatérítéssel kapcsolatban sokszor felmerül az emberekben. Választ kapunk arra, hogy automatikusan jön-e a pénz február 15-ig a NAV-tól. Biztosan elveszik a pénz, ha nem nyilatkozol? Közös lakcímen kell élnie a családnak? A végén pedig egy jótanács is érkezik arról, hogy kinek érdemes most nyilatkoznia és kinek nem.

Hétfőn megjelent a NAV honlapján a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A nyomtatvány elérhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban, valamint az ÁNYK-ban is VISSZADO néven. Akinek van ügyfélkapuja, az ezen felületek használatával könnyen beküldheti azt, akinek pedig nincs, az papír alapon tudja beküldeni.

1. tévhit: automatikusan kapok pénzt február 15-ig a NAV-tól

Ez így nem feltétlenül igaz, ugyanis a hivatal nem mindenki számára tud automatikusan utalni.

Azok fognak csak nyilatkozat nélkül pénzt kapni, akikről tudják, hogy van gyerekük, és az utalási adataik is rendelkezésre állnak.

Tehát akinek a családi pótlékot folyósítják, és egyébként van év közben levont szja-ja vagy ekho-ja, esetleg befizetett katája. Viszont a másik szülő (házastárs/élettárs) utalási adatai nem állnak a NAV rendelkezésére, tehát tőlük várják a nyilatkozatokat. Illetve abban az esetben is érdemes nyilatkoznunk, ha máshova szeretnénk kérni az összeg kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapjuk.

Kivételesen az ONYA felületét most szívesebben ajánlom az érintettek számára, ugyanis átláthatóbb, mint a többi nyomtatvány, illetve a NAV már előre kitölti azon adatokkal, amikről tud. Nekem pl. látszódnak a gyerekek adatai is (hiszen év közben érvényesítettem a családi adókedvezményt), és már most látszódik a számlaszámom is, pedig a kincstár elvileg csak november közepéig adja át ezeket az információkat számukra.

2. tévhit: biztosan elveszik a pénz, ha nem nyilatkozom

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ha valaki nem nyilatkozik, akkor sincs semmi probléma, ugyanis, ha valaki jogosult erre a 2021-es adó-visszatérítésre, akkor azt a 2022. május 20-ig beadandó szja-bevallásában is vissza tudja kérni. Ráadásul nem csak addig, hanem a normál szabályok szerint még 5 évig élhet bárki az önellenőrzés lehetőségével. Tehát ha valaki csak később eszmél majd rá, hogy neki járt volna, akkor lehetősége van akár évek múlva is visszakérni azt. Mint ahogyan természetesen a hivatal is visszakövetelheti a jogosulatlanul felvett összegeket, ha ez 5 éven belül egy adóellenőrzés keretében kiderül.

3. tévhit: közös lakcímen kell élnie a családnak

A NAV-os tájékoztatóban is leírják, hogy nem közös lakcímen, hanem közös háztartásban kell élnie a pároknak, ami érzelmi-gazdasági életközösséget jelent, és megléte igazolható a közös lakcím mellett más bizonyítási eszközökkel is. Tehát az eltérő lakcím önmagában még nem kizáró ok a családi adókedvezménynél és az adó-visszatérítésnél sem.

Mindenesetre nekem erről a személyes véleményem az, hogyha évek múlva nincs kedvünk mindenféle egyéb bizonyítékokkal „rohangálni” a hivatalhoz, akkor egyszerűbb figyelni arra, hogy minden családtagnak legyen legalább egy olyan lakcíme (akár állandó, akár tartózkodási), ami közös.

4. tévhit: nem kell szja-bevallást csinálnom

Ez sem igaz, hiszen az szja-bevallási szabályok semmit sem változtak évek óta.

A határidő ugyanúgy május 20. lesz, ráadásul tovább bonyolódik azzal a ténnyel, hogy 2021-re a gyermekeseknek ezzel az adó-visszatérítéssel mindenképpen el kell számolniuk.

Ugyanis a február 15-ig kiutalandó összegek csak előlegként funkcionálnak, és az szja-bevallásba a különféle adókedvezmények beírásával párhuzamosan ezt is be kell írni.

Abba a hiú ábrándba se ringassa magát senki, hogyha a NAV minden tud, mindent lát, és automatikusan utal is, akkor az szja-bevallási tervezetek tökéletesek lesznek, és arra rá sem kell nézni. Ha nem csekkoljuk a tervezetet, akkor bizony elég nagy bajba kerülhetünk, hiszen nem tudjuk, milyen adattartalommal vált élessé a tervezet. Ez pedig mindenkinek a saját felelőssége, és már az előző évek tapasztalata alapján is láthattuk, hogy többek szembesültek ezen hibás tervezetek miatt adótartozással akár úgy, hogy arról évekig tudomásuk sem volt.

+1 jótanács: kinek érdemes most nyilatkoznia 2021. december 31-ig?

Véleményem szerint az egyszerű eseteknél nyugodt szívvel beküldhető a nyilatkozat. Például egy egy gyermekes család esetében, ahol anya és apa is egy munkahelyen dolgozik egész évben, ott túl sok bonyodalomra nem számíthatunk. Vagy aki az összes járó kedvezményt (első házasok, családi, 4 gyermekes anyák, személyi kedvezmény) érvényesítette már év közben, ott is egyszerű a történet, hiszen ha maradt adó, akkor az visszajár, és ezt nyugodtan megkaphatja februárban. Valamint a friss várandósok esetében is lehet nyilatkozni, hisz a magzatokról sincs még többnyire tudomása a hivatalos szerveknek (kivéve ha valaki már elkezdte rá érvényesíteni a családi adókedvezményt).

Viszont akinek akár többféle adóalap-kedvezménye is van, ráadásul ezeket év közben még nem érvényesítette, ott lehetnek bonyodalmak.

Ráadásul ha az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában nem szereplő élettársként nem saját gyermekünket (hanem csak a másik félét) neveljük közös háztartásban, ott a családi adókedvezményt év végén mi is igénybe vehetjük, viszont az adó-visszatérítésre nem vagyunk jogosultak. Így az ilyen esetekben mindenképpen érdemes matekozni, hogy kihez csoportosítjuk a kedvezményt, hogy maximalizálni tudjuk a másik fél számára visszajáró adó-visszatérítést.

Tehát szerintem nem kell elkapkodni ezt a mostani nyilatkozatot, hanem érdemes lehet megvárni a februárt, hogy mit is utal a NAV és kinek.

Majd pedig ezen információk birtokában mindkét fél számára egyszerre elkészíteni az szja-bevallást (vagy lecsekkolni március 15-től az szja-tervezeteket). Egyébként, ha valakinek az szja-bevallásban van visszajáró adója, azt ugyanúgy, mint az előző években, a NAV-hoz való beérkezést követő 30. napon (de legkorábban március 1-től) utalják ki számára.

Fülöp Olga
A Számpatikus, „az online bizniszek adózási szakértője”

Forrás: forbes.hu

(Borítókép: shutterstock.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.