Piac körkép: gomba egyelőre még kevés van, háztáji tojásból viszont van választék
Az elmúlt hetek szárazsága miatt egyelőre kevés a vargánya a nagykanizsai piacon. A napokban csapadékosra fordult időjárásnak köszönhetően a következő időszakban ez változhat. Radics Balázs piacfelügyelő azt tanácsolja, hogy fogyasztás előtt mindenki vigye el bevizsgáltatni a saját maga által szedett gombákat. Ahogy arról már különböző hírközlő felületeken értesülni lehetett: az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint Magyarország hamarosan teljesen önellátó lehet étkezési tojásból. A kanizsai Vásárcsarnokban több pultnál is házi tojást kínálnak az árusok.
A megkérdezett eladó szerint a hazai tojás népszerűsítése egy rendkívül pozitív kezdeményezés, hiszen a tapasztalata alapján kiváló minőségű és a gazdáknak is csak előnyére válhat a belföldi termelés.
– Nagyon jó lenne, mert nem kéne behozni azt a sok tojást. A holland olcsó, de nem olyan, mint ez. A háztáji tojásoknak a magán termelőknél csodálatos sárgája van, egészségesek és mondhatjuk, hogy bio, mert a tyúkok a füvet csipegetik, kukoricát adnak nekik, tehát jó lenne – mondta Szokol Pál.
Gombából még nem túl nagy a választék, pedig kereslet lenne rá Szokol Pál szerint. Főleg a már jól ismert fajtákat, mint például a vargánya, keresik a vásárlók, de a portéka a kevés eső miatt még elenyésző.
– Keresik az erdeit igazán, a vargányát, ami idén nagyon kevés volt az esőhiány miatt. Az erdei gombának eső kell, a funkciója pedig, hogy a letörött ágakat, leveleket a gomba felemészti. Ebből kifolyólag kell nedvesség, ami nem volt, ezért nagyon kevés gomba van. Ma láttam, hogy őzlábgomba nagyon sok van, vargánya meg nincs – tette hozzá Szokol Pál.
Évente többezer gombát vizsgálnak meg a piacfelügyeletnél – árulta el Radics Balázs. Ahogy a korábbi években, idén is minden gombászót várnak, hogy kiszűrjék az étkezésre nem alkalmas fajtákat.
– Nagyon fontos, hogy bármilyen gombát is szedünk fel, azt hozzuk be ide a piacfelügyeletre. Hétfőtől szombatig, reggel 6 órától délután 13 óráig a kolléganőmmel, akik szakképzettek, végzettséggel rendelkezők bevizsgálunk minden egyes gombát külön-külön. Ha ez megtörtént, akkor utána már készülhet is a vacsora. Finom pörkölt vagy rántott gomba például – nyilatkozta Radics Balázs piacfelügyelő.
A szakemberek arra kérik a gombászókat, hogy igyekezzenek csak azokat a gombákat felszedni, amelyeket valóban ismernek és biztosak benne, hogy étkezésre alkalmasak. Amennyiben bármi kétely merül fel vagy bizonytalanság, haladéktalanul vigyék a gombákat szakértő szemek elé.
H.R.
(Képek: Kanizsa TV)