Mali, turisták által nem járt részeiről tartott előadást Markó Roland

facebook megosztás

Markó Roland: Utazás véráztatta vidéken, avagy mi történik Maliban című előadásával indította az őszi Kalandozó kanizsaiak szezont a Kanizsai Kulturális Központ tegnap este. A Medgyaszay Ház előtti kőszínpadon Markó Roland mesélt az afrikai országról, és az ott készült fényképeit is bemutatta a közönségnek.

Markó Roland a beszámolójában Mali, a turisták által nem ismert részeit, valamint az ottani élet sajátosságait ismertette. A fotós és utazó júniusban járt az afrikai országban, ahová még véletlenül sem utaznak turisták, hiszen közel egy évtizede háború és mindennapos vérontás folyik.

– Bármi más, amit korábban csak útleírásokban olvastam, főleg a 20. század elejéről, én azt látni szeretném. Természetesen minden változik, már nem olyan, mint 100 évvel ezelőtt, ahogy megírták. De valami olyasmit szeretnék látni, amit nem érintett meg a tömegturizmus korábban sem. Aminek van még egzotikuma és ha valahol találok olyat, ahol több száz éve is ugyanúgy éltek, mint ma az számomra kuriózum. Én azt akarom látni, erre szomjazom, erre éhezem –  fogalmazott Markó Roland.

Roland utazásai alatt rengeteg tapasztalattal, élménnyel és történettel gazdagodik, amit szívesen oszt meg később a nagyközönséggel is. A tegnapi előadáson például a misztikus woodoo babáról is mesélt, amiből kalandos utazásán magának is beszerzett egyet.

– Az, amit mi a woodoo-ról gondolunk, azt mi a hollywoodi filmekben láttuk és nagyon sokat lehetett róla olvasni. Egy picit túlmisztifikálták. Misztikus dologról van szó, de nem a rossz értelemben. Nincs rontásról szó, inkább arról, hogy védjük és óvjuk az egészségünket, illetve a családunk testi épségét. Ez rólunk szól és nem mások bántásáról – tette hozzá Markó Roland.

Markó Roland következő úti célja még ebben a hónapban Niger. Az utazó tegnapi előadásáról bővebben is beszámolunk jövő keddi, Ökobarangoló című magazinműsorunkban.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.