Lelőttek egy kóbor kutyát Iklódbördőcén

facebook megosztás

Kivégeztek egy kutyát Iklódbördőcén. A másfél éves állatot 6 hónapja kidobták a gazdái, azóta Csömödér környékén élt, a helyiek etették. A távolságtartó négylábút próbálták megszelídíteni, a szakemberek szerint már csak néhány nap hiányzott ahhoz, hogy hagyja magát megfogni. A kutya nyakán lévő seb arról árulkodik, hogy valószínűleg lelőtték.

Már csak fotók vannak a kóbor kutyáról. Az állatot egykori gazdái bántalmazták, így bizalmatlan volt az emberekkel.

Fél éven keresztül etették, gondozták és szerették a kutyát a helyiek. A terv az volt, miután sikerül megfogni, a zalaegerszegi Bogáncs Egyesület segítségével találnak neki új gazdát. Ezt azonban már nem élhette meg az eb.

– Végtisztesség miatt eltemetni szándékoztam a kutyát, hiszen már hozzánk nőtt a kutyus. S akkor tapasztaltam, hogy olyan sérülés van a kutyán, amit mindenképpen jelenteni kell – mondta el Bíró Ildikó.

A feljelentést meg is tették a kutya gondozói. Az ügyet még tovább súlyosbítja az a tény, hogy nem ez volt az első ilyen eset Csömödér környékén.

– Láttuk, hogy bűncselekmény áldozata lett a kutya, ezért mi feljelentést tettünk. Éjszakába nyúlóan voltak itt helyszínelő rendőrök, s nagyon bízunk benne, hogy ez az ügy ki lesz nyomozva, s a tettes megkerül. Pár évvel ezelőtt a mi saját kutyánkat, a saját udvarunkban lőtték le, de az a nyomozás nem vezetett eredményre. Sajnos a tettes ismeretlen, lezárták az ügyet – nyilatkozta Szabóné Horváth Erzsébet.

A szakértő szerint hasonló esetek napi szinten fordulnak elő manapság Magyarországon, csak azok nem kerülnek a nyilvánosság elé, a tetteseket pedig ritkán találják meg. Zala megyében éves szinten legalább két hasonló ügy miatt keresik fel őket.

– Biztos nem leszek népszerű, de nem nagyon bízom benne, hogy elkapják a tettest, ha kiderül, hogy lelőtték vagy más módon ölték meg a kutyát. Ha lelőtték, akkor meg kell lennie a lövedéknek, ha megvan a lövedék, akkor azt be kell azonosítani. Nem tudom, hogy megtalálják-e az elkövetőt vagy meg akarják-e találni. Volt már hasonló esetünk, ott sem történt semmi. Nem akarom elkeseríteni azokat, akik bíznak a törvény erejében, bízzunk a legjobbakban – fogalmazott Abai Erika, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület operatív titkára.

A rendőrség az eset kapcsán azt közölte, hogy állatkínzás vétsége miatt eljárást indított.

M-B.Gy.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.