A Kanizsa Csillagai adott koncertet Kiskanizsán

facebook megosztás

Autentikus cigánydalok csendültek fel a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tegnap este. A Kanizsa Csillagai formáció adott koncertet az intézményben, ahol beás-, lovári-, és magyar nyelvű dalokat is hallhattak az érdeklődők.

A zenekar 1993-ban alakult, azóta pedig már több mint féltucat lemezük is megjelent. A repertoárban a saját maguk által írt és komponált műveken kívül feldolgozások is szerepelnek. Az együttes a hagyományos cigány kultúrát a hozzá tartozó hangszerekkel igyekszik fenntartani, és minél szélesebb körben megismertetni a világgal.

– Most már nem sokan vagyunk az országban, akik így a magyarországi cigány hagyományokat ennyire autentikusan próbálják meg képviselni. Most már nagyon sok modern hangszer bejött, mennek sokan a mulatós felé és mi még az a régi együttes vagyunk, akik a 80-as években már elkezdtek hangszerekkel zenélni. Akusztikus hangszerekkel. Gitár, tambura, a nagy koncerteken bőgő, vonósok, hegedű, illetve kanna az ütőhangszerünk – mondta el Horváth Zoltán, a Kanizsa Csillagai vezetője.

A Kanizsa Csillagai nem csak hazánkban, külföldön is ismertté vált, hiszen többek között Németországban, Olaszországban és Spanyolországban is szórakoztatta már a nagyérdeműt.

– Nagyon szeretik. Az az igazság, hogy jó néhány évvel ezelőtt mindig azt mondtam, hogy kint még jobban szeretik a zenénket talán, mert valahogy máshogy fogadnak el minket. De most már nem mondanám, itthon is ugyanez van – tette hozzá Horváth Zoltán.

Az együttes hagyományőrző tevékenységét az évek során több díjjal is jutalmazták. 2011-ben például megkapták A Magyar Köztársaság Elnökének Ezüstérmét.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.