Pályaorientációs Kisinas Táboron vehettek részt az általános iskolás diákok

facebook megosztás

Hetedik alkalommal szervezte meg a Kisinas Tábort a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az egyhetes napközis eseményen interaktív, pályaválasztást segítő programokon vehetnek részt a hatodik, hetedik osztályos diákok.

A pályaorientációs rendezvényen a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a különböző szakmák alapjaival. Kedden a Cserháti Sándor Technikumban folytak a foglalkozások, ahol az oktatók az elektronika világába kalauzolták el a fiatalokat. A tanulók például saját kezűleg egy elektronikus dobókockát építhettek.

Itt megismerkednek a forrasztással, megismerkednek a legegyszerűbb alkatrészekkel. Összeállítják a panelon ezt az elektronikai áramkört, beforrasztják az alkatrészeket és a nyomógombokat. Az egészet egy elem fogja táplálni és ahogy nyomják a kapcsolóját ennek az elektronikus kis szerkezetnek, annak megfelelően fog a hat darab LED közül, mint egy dobókockánál – egyes, kettes – ahányszor megnyomjuk, annyiszor felgyulladni az adott LED hozzá – nyilatkozta Törökné Mihályfi Izabella, a Cserháti-iskola gyakorlatioktatás-vezetője.

A gépi forgácsolás alapjaiba Kertész György szakoktató segítségével nyertek bepillantást a kisinasok.

– Itt jelen esetben a Kisinas Táborban a programokkal, illetve a rajzokkal ismertetjük meg minimálisan a jelenlevőket, illetve egy CNC vezérelt gépen egy sakkfigurát fognak legyártani – mondta el Kertész György, a Cserháti-iskola oktatója.

Az autószerelő, valamint a gépjármű elektronikai technikus képzést egy motor szét-, és összeszerelésén keresztül mutatták be a táborozóknak.

– Egy viszonylag modern, 2013-as motorról van szó. Annak a szétszerelését, összeszerelését gyakorolják, hogy egy kicsit kedvet kapjanak aziránt a szakma iránt – fogalmazott Becze András, a a Cserháti-iskola oktatója.

A Kisinas Tábor iránti érdeklődést jól mutatja: a meghirdetést követően szinte azonnal beteltek a jelentkezési helyek.

– Az unokatestvéremnek az édesanyja mondta nekem, hogy van ilyen tábor és azt mondta, hogy jó programokra lehet majd számítani és igaza is lett – mesélte Krikker Bulcsú Tibor, a Kőrösi-iskola diákja.

A szerda a vendéglátás napja volt, így a Thúry György Technikumban folytatódtak a foglalkozások. A gyerekek három csoportra osztva kóstolhattak bele a cukrászat és a főzés rejtelmeibe, de a pincérek mindennapi teendőit is megismerhették.

– Készítenek citrusos-mákos tortácskát, és palacsintát sütnek, hiszen az nagyon népszerű. Illetve élesztős tésztát is készítenek. A szakács részen pedig gyümölcslevest, hiszen ennek van szezonja, aztán tempurált csirkét, ez egy különlegességnek számít, illetve burgonyaprószát készítenek. A pincérek pedig az ebédhez megterítik az asztalt, illetve egy ilyen „étteremszerűen” berendezik a tanéttermünket – mondta Varga Tünde, a Thúry-iskola oktatója.

Csöndör Sebestyén a Piarista-iskola tanulója. Mint elmondta: nagyon élvezte a főzést, amiben a barátai és az oktatók segítettek neki.

– Segítséggel, részben Tündi néni segítségével, és a barátaim segítségével – mesélte Csöndör Sebestyén, a Piarista-iskola diákja.

Nagykanizsán két turnusban szervezték meg a tábort, ami így a következő héten is folytatódik a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákok számára.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.