Ellenőrzik a védettségi igazolvány meglétét a kanizsai kórházban

facebook megosztás

A járóbeteg-szakrendelésre érkezők is vigyék magukkal a védettségi igazolványukat a kórházba – hívta fel a figyelmet Brünner Szilveszter. A Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója megkeresésünkre elmondta: a tervezett betegellátásra vagy rehabilitációs kezelésre érkező betegek ellátásához védettségi igazolvány vagy 48 órán belüli, negatív PCR-teszt szükséges. Tegnap több kanizsai tette közzé a felháborodását saját közösségi oldalán azzal kapcsolatban, hogy - az eddigiektől eltérően -, védettségi igazolvány hiányában nem engedték be őket a kórházba, a szokásos kezelésükre.

Kedden a délelőtti órákban, a megszokott módon próbált bejutni a kezelésére egy helyi lakos kiskorú hozzátartozója, akit azonban az igazolás hiányában nem engedtek be az intézménybe. A 14 éven aluli gyerek korábban egyszerűen bemehetett a kórházba, így meglepte az ellenőrzés. Végül az egyik szülőnek, személyesen kellett tisztáznia a helyzetet a létesítmény bejáratánál, hogy gyermekének - a kora miatt - nem kell rendelkeznie az okmánnyal.

– A kezelést azt megkapta, de rajtunk kívül egyébként voltak ott mások is, akik szintén nem tudtak bejutni védettségi igazolvány hiányában. Úgyhogy nem mi voltunk az egyetlenek – mondta el az érintett szülő.

Jelenleg a kórházi ellátásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatai határozzák meg – hangsúlyozta Brünner Szilveszter. Ezek a határozatok kimondják, hogy egészségügyi intézményben elektív betegellátásra, tehát: tervezett betegellátásra, rehabilitációs ellátásra vagy egynapos műtéti ellátásra érkező betegek csak az említett igazolások bemutatásával láthatók el.

– Alapvetően arról volt szó, hogy például a járóbeteg-szakrendelésre érkező betegektől is keményen megköveteltük a védettségi igazolványnak a meglétét és ez nem tetszett a járóbeteg-szakrendelőbe érkező betegeknek. Holott azt is tisztán kell látni, hogy az is egy előjegyzés alapján működő rendszer. Oda is úgy jön a beteg, hogy egy időpontra érkezik és találkozik az egészségügyi személyzettel, akit egyébként veszélyeztet azzal, hogy megfertőzheti őket a vírussal – nyilatkozta Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója-főorvosa.

A kórházba érkezők - legyenek azok látogatók vagy járóbeteg-ellátásra érkezők -, ahogy Brünner Szilveszter fogalmazott: a következő hetekben is számítsanak arra, hogy az intézmény dolgozói keményen megkövetelik a védettségi igazolvány bemutatását.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.