A horvát hagyományőrző és nyelvi tábor lakóitól hangos a tótszerdahelyi Fedák-kúria
Horvát nyelvi tábort szerveztek általános iskolás gyermekek számára a tótszerdahelyi Fedák-kúriában. A napközis programon ma nem csak a gasztronómia rejtelmeibe kóstolhattak bele a fiatalok, hanem az elkészült finomságot is elfogyaszthatták.
2015-től működik a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet, amit az Országos Horvát Önkormányzat alapított. Már évek óta visszatérő program a nyári táborozás a szerdahelyiek kúriájában, ahol a nyelvgyakorlás mellett számos színes programon vehetnek részt az ifjoncok.
– 2016 óta minden évben szervezünk a gyerekeknek nyelvi és hagyományőrző tábort. Ez azt foglalja magában, hogy gyakoroljuk a horvát nyelvet, illetve próbálunk nekik minél többet megmutatni a Mura-menti horvátok életéből, mind a gasztronómia területén, mind a foglalkozások területén. Hangszerek, zene, tánc. Ilyen programokkal tarkítjuk az egyhetes itt-tartózkodásukat – nyilatkozta Matoláné Proszenyák Hajnalka, a Stipan Blažetin Horvát Művelődési Intézet vezetője.
Minden évben nagy az érdeklődés az eseményre. Idén 30 fiatal érkezett. A 8 éves Balazsin Boglárka is élvezi a táborozást.
– Nagyon jó itt a horvát táborban. Tanulunk a horvát történelemről és a horvát nyelvről is többet tudunk meg. Mókás ez a tábor és szeretek itt lenni – mondta Balazsin Bolgárka.
Németh Emese Letenyéről jött a programra, hogy nyári élményeit gyarapíthassa, és új ismereteket tanuljon.
– Hétfőn Horvátországról beszéltünk, a legendákról, hiszen tudunk horvátul is. Kedden néptáncoltunk, ma meg túrós rétest csinálunk – mesélte Németh Emese.
A túrós réteshez hasonló zlevanka is a lurkók bevonásával készült. Ádámné Mihovics Ilona a recept hozzávalóit is elárulta.
– Nagyon kedvelt étel ez a parasztkonyhában. Ugyanúgy a magyar területeken, mint nálunk is. Nagyon egyszerű étel, ugyanis minden megtalálható és meg volt található régen és most is a háztartásokban. Az alapanyag tej. A recepthez pedig kell aludttej. Tejföl, liszt, tojás cukor és só. Az, hogy milyen mennyiségben, azt minden háziasszony maga dönti el – árulta el Ádámné Mihovics Ilona.
A házi termékekből készült finomságot végül a kúria előtt tálalták fel a háziasszonyok a gyerekeknek.
H.R.
(Borítókép és fotó: Kanizsa TV)