A csigákkal küzdenek a kiskanizsai kerttulajdonosok

facebook megosztás

Sok kiskerttulajdonos küzd évek óta csigainvázióval, jelenleg ráadásul a hőség is megtizedeli a veteményeseket. Többen vannak, akik azt mondják: nem éri meg ilyen körülmények között a háztájit megtermelni. 

– Akkor kell kiszedni, mikor a szára leül. Így mondják Kiskanizsán. Akkor érett be, érted? De nem szabad levágni. A garázsba rakom, és addig míg teljesen le nem szárad. Mert ha valaki levágja így félig zölden, akkor megrohad, érted? – fogalmazott Horváthné Vadász Mária.

Horváthné Vadász Mária ottjártunkkor éppen a hagymát szedte ki kiskertjéből. A Szépkorúak Társaságának vezetője a hagyományokat követi, de az idei év őt is nehézségekkel sújtotta.

–Én nem tudom, más falukban, hogy van, de Kiskanizsán nagyon sok a csiga. Azzal szoktak kezdődni a reggelek, hogy csigát gyűjtünk. Szoktam mondani a gyerekeknek, hogy majd kisütjük, de hát ugye szó se róla. Sóba rakom egy dobozba. Amikor elültetjük a palántákat, a barátnőm szokta kérdezni, milyent vigyek? Mondom nem számít, az első adagot úgyis a csigák eszik meg. Tényleg, minden szinten másodültetés – mesélte Horváthné Vadász Mária.

A kis veteményes zöldségein jól látható a csigák nyoma, szinte minden növény levele, hajtása meg van rágva. A szárazság tovább fokozza azt az elhatározást, hogy előbb vagy utóbb, de abbahagyják a földművelést.

– A kertet is abbahagyjuk. Én is mindig tanakodok. De, amikor tavasz van, olyan jó kimenni. Meg a saját zöldség, cukorborsó. Annál finomabb nincs – mondta Horváthné Vadász Mária.

Horváthné Vadász Mária hozzátette: hiába mondja szinte mindenki, minden évben, hogy abbahagyja: aki sáska, az addig dolgozik a kertjében, amíg él.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.