Újraindult az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a jelenléti oktatás

facebook megosztás

A kanizsai óvodások több mint 70 százaléka hétfőn visszatért az intézményébe, a megkérdezett iskolákban pedig az alsósok mintegy 20 százaléka maradt otthon. Az intézményvezetők, pedagógusok tapasztalata ugyanakkor egyértelműen az, hogy a gyerekek nagyon várták már a nyitást.

Startoltak tegnap az ovisok, ugyanakkor a már ismert, szigorú járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartania a dolgozóknak, a gyerekeknek és a szülőknek is. Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda vezetője elmondta, hogy nem érte őket váratlanul az otthonmaradók száma, hiszen ezekre az arányokra számítottak.

– A rendkívüli jogrend továbbra is vonatkozik az óvodákra. 19-én nyitott minden intézményünk. Körülbelül 74 százalékos kihasználtsággal. Azt gondolom, hogy ez körülbelül az, amire számítottunk, és az előzetes felmérések alapján is erre a létszámra számítottunk hétfőn, az első napon – nyilatkozta Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezetője.

A Kiskanizsai Általános Iskola csak szerdától várja a diákokat. A hét első két napján ugyanis tanítás nélküli munkanapot hirdettek. Erre az intézmény vezetése szerint azért volt szükség, hogy a pedagógusokkal alaposan meg tudják vitatni az újraindulás szabályait.

– A tapasztalat az, hogy a gyerekek körülbelül 15-20 százaléka nem fog jönni, a nagy része viszont jön. Akik jönnek, azoknak a többsége délután is itt fog maradni. Azt beszéltük meg a kollégákkal, hogy hogyan vigyázzunk az órán kívüli szünetekben, mosdókban és étkezéskor vagy az udvaron, hogy megfelelő távolságtartást tudjanak tartani a gyerekek egymástól, tehát a járványveszélyt minél jobban tudjuk kiküszöbölni – fogalmazott Molnár István, a Kiskanizsai Általános Iskola igazgatója.

A Zrínyi-iskolában már hétfőn becsengettek az alsós tanulóknak. Faller Zoltán intézményvezető szerint már nagyon várták a gyerekek az újrakezdést.

– Boldogságot lehet látni a gyerekeken és a kollégáimon is, hogy újra tanítanak a megszokott formában. Sok szülőtől elhangzott korábban az online oktatás alatt a kérdés, hogy kevesebbet tanulnak-e a gyerekek. Igen. Nem olyan hatékony, ezt tudjuk. Ha otthon tanulnak, szülővel tanulnak más feltételekkel, tárgyi eszközök között, egyedül. Olyan, mint amikor labda nélkül fociznak. Itt most a labda megvan, újra együtt vagyunk az iskolában. Ez nagyon jó érzés úgy gondolom mindenkinek – mondta Faller Zoltán, a Zrínyi-iskola intézményvezetője.

Faller Zoltán hozzátette mindenkinek jobb, hogy az iskola falain belül, a normális kerékvágásban tanulnak a diákok. A nehézségek ellenére ugyanakkor az szerinte az elmúlt időszak pozitív hozadéka lehet, hogy rengeteget fejlődött a gyerekek digitális érzéke és fogékonysága.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.