Ha húsvét, akkor fonott kalács
Nincsen húsvét fonott kalács nélkül. A sonka elmaradhatatlan kísérőjének számító tészta elkészítésének fortélyait Feszt Attiláné Rózsika mutatta meg. Mint megtudtuk a minőségi alapanyagok mellett fontos odafigyelni arra, hogy a tészta nehogy túlkeljen, valamint a 20 percnél tovább történő sütés is okozhat kellemetlen meglepetéseket.
Az átszitált liszthez két kanál sót, három kanál cukrot, három deciliter tejet tesz Feszt Attiláné.
– A tejből annyit veszek ki, hogy egy kis cukros tejbe a két és fél deka élesztőt meg tudjam futtatni. Az alapanyagot egyszer összekeverem, s 10 dkg margarint felolvasztok egy kicsit a mikróban, hogy picit puhább legyen, s könnyen el lehessen dolgozni. Aztán az egész anyagot összekeverem mixerrel, akinek nincs mixere, az tudja kézzel is dagasztani, egy jó 10 perc alatt meg is lehet dagasztani – árulta el Feszt Attiláné.
Mintegy 45 percet kelt a tészta, a következő lépcsőfok pedig a hármas fonás volt. Itt fontos figyelni arra, hogy mindig a szélére eső rudakat rakjuk be középre.
A sütés előtt Rózsika tejes tojássárgával keni be a kalácsot, valamint mákot szór a tetejére. Ahogy fogalmazott: a máktól elegánsabb lesz a tészta, és jó ízt is ad neki.
– Vigyázni kell arra, nehogy túlkeljen, mert akkor nem olyan lesz az állaga, mint szeretnénk. A sütésnél fontos, hogy ne süssük túl. A 20 perc az elég, én nem szoktam tovább sütni. S ez légkeveréses sütő, egy hagyományos sütőnél pedig ki kell tapasztalni – tette hozzá Feszt Attiláné.
A húsvéti kalácsnak vidékenként eltérő formái voltak, és a fonásmód is változatos volt. Sok helyen készítettek például kerek vagy gyűrű alakú kalácsot.
M-B.Gy.
(Borítókép: Kanizsa TV)