Visszaesett a kereslet a sonkára a kanizsai piacon
Hiába olcsóbb, kevesebb sonka fogy a piacon, mint tavaly húsvétkor. A megkérdezett árus elmondta, hogy a járvány miatt idén még akkora kereslet sincs a húsra, mint 2020-ban. Egy másik eladó ugyanakkor arra emlékeztetett, a húsvéti sonkánál különösen igaz, hogy minél drágább, annál jobb.
Szívsonka, darabolt sonka, tarja, csülök és kötözött sonka is kapható ennél a húspultnál a vásárcsarnokban. Az itteni árustól megtudtuk, hogy ők idén 400 forinttal olcsóbban kínálják ugyanazt a minőséget, mint tavaly. A pandémia miatt azonban még az előző húsvéthoz képest is jóval kevesebb sonkát adtak el.
– Érdeklődni érdeklődnek, de kevesebb a vásárló. Betartják a szabályokat az emberek. Nem jönnek csoportosan, hanem 1-2 ember jön csak vásárolni, nem a család jön be. Inkább a nagyáruházakba mennek délután – nyilatkozta Zelkó Kristóf, a Mester-Hús hentese.
Ebben a kézműves termékeket árusító üzletben fontosnak tartják, hogy adalékanyag-mentes, jó állagú húst kínáljanak a vevőknek. A tulajdonos szerint a sonkánál főként igaz, hogy az árkategória tükrözi a minőséget.
– A fogyasztók keresik valamiért, talán mert megszokták, a rózsaszín húsokat. Ez egy nagyon nagy probléma, hiszen ezek a húsok mind nitrites pácsóval kezelt húsok, tehát erről fel lehet ismerni, ha rákkeltő anyag van a termékben. Úgyhogy rózsaszín sonkát soha ne keressenek a vásárlók, illetve száraz sonkát se, mert igenis kell, hogy legyen egy kis zsír, legyen a hús rétegeiben is bent a zsír – mondta el Domborai Anett, az Erdőszéli Csemege Kft. tulajdonosa.
Ha húsvéti sonka, akkor a torma sem hiányozhat mellőle. A csípős növény nem csak immunerősítő, de vírus- és baktériumölő hatással is bír. A torma már krém formájában is egyre elterjedtebb.
– Ugye, hogyha reszeljük azt mindenki tudja, hogy sírunk. Reszelve egyébként a legerősebb az immunerősítő hatása és a vitamintartalma. Ezen kívül lehet majonézzel, esetleg gyerekeknek almával összekeverni, és akkor már veszít a csípősségéből – mesélte Horváth Erika őstermelő.
Azok számára, akik kevésbé jártasak a húsvéti sonka főzésében, fontos információ lehet, hogy a főzési idő a nyers sonka súlyától is függ. Sokan azon az állásponton vannak, hogy ahány kilós a sonka, annyi óráig kell főzni.
K.V.
(Képek: Kanizsa TV)