Kezdetét veszi a nagyböjti időszak

facebook megosztás

Ma van hamvazószerda, avagy a 40 napos nagyböjti időszak kezdete. Ezen a napon az egyház az élet mulandóságára emlékezteti és bűnbánatra buzdítja a híveket. Így kezdődik meg a húsvéti előkészületi idő, amikor a keresztények Jézus Krisztus halálára és feltámadására várnak.

A szigorú böjti nap csak hamvazószerda és nagypéntek. Ekkor ugyanis tilos a hús fogyasztása és a nap folyamán csak egyszer szabad jóllakni, de megengedett két másik, csökkentett mértékű étkezés is. A hamvazás és a böjt történetéről Várnai László plébános mesélt stábunknak, aki a ma reggeli 7 órai miséjén végezte a hamvazást a jelenlegi szabályoknak megfelelően. Idén az előírások szerint nem érhettek a hívekhez, így most meghintették őket.

– Jónás könyvében szerepel az a jelenet, amikor Jónást elküldi Isten Ninivébe, hogy figyelmeztesse a megtérésre és életük megváltoztatására az embereket. Azt hirdették, hogy még 40 nap és elpusztul Ninive. A próféta legnagyobb csodálkozására az emberek szót fogadtak. A királlyal együtt hamuba ültek, hamut hintettek a fejükre és Isten így megkegyelmezett a városnak. Maga a 40-es nap azért is fontos, mert Jézus is 40 napot böjtölt a pusztában, innen van a húsvét előtti 40 nap, a nagyböjti időszak. A böjti időszak a hétköznapokra vonatkozik csak, a vasárnap ünnepnap. Akkor nincs böjtölés. Így jön ki a negyvenes szám – mondta Várnai László, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa.   

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.