Horvátországi földrengés - Közel kétmillió forint összegű adomány gyűlt össze

facebook megosztás

Ma zárult le a horvátországi földrengés károsultjait támogató szepetneki gyűjtés. A község horvát nemzetiségi önkormányzata is azonnal megmozdult a múlt heti katasztrófa után. Az összegyűlt adomány a napokban indul útnak Horvátországba.

A Szepetneki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felhíváshoz több környékbeli település vezetése, magánszemélyek és vállalkozók is csatlakoztak.

– A nemzetiségi önkormányzat felhívására érkeztek az adományok, helyből, Szepetnekről, Bajcsáról, Sormásról, Eszteregnyéről és Beleznáról is. Nagyon sok mindent hoztak, tartós élelmiszereket, tisztálkodási, tisztítószereket, paplant, párnát, ágyneműket. Közel kétmillió forint összegű adomány gyűlt össze – mondta Kocsis Edit, az IKSZT Szepetnek vezetője.

A szepetneki horvátok a Zala Megyei Horvát Önkormányzathoz csatlakoztak, a településen összegyűlt adományokat a  megyei szervezet juttatja el a károsultaknak.

– Mikor ez nyilvánosságra került, hogy itt is gyűjtés lesz, egész nap csengett a telefonom, volt aki számlaszámra utalt, mert nem akart vásárolni. Szombaton és vasárnap is gyűjtöttünk, mert tudtuk, akik dolgoznak, nem tudnak hétköznap idejönni – mesélte Markács Zoltán, a Szepetneki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A gyűjtésben számos szepetneki önkéntes vett részt, a jótékonysági akció híre bejárta a környéket.

– Én templomba járó vagyok, Gottfried atya, aki nemrég jött Szepetnekre, nagyon kitett magáért. Minden faluban, ami hozzá tartozik, kihirdette, hogy mi történt, és szeretné, ha hozzájárulnánk a horvát károsultak segítéséhez – nyilatkozta Végh Jenőné, a Szepetneki Horvát Nemzetiségi Önkormányzat alelnöke.

Szepetnekről és a környező településekről 400 kg lisztet, 350 kg cukrot, 280 liter étolajat, 350 kg száraztésztát gyűjtöttek össze a tisztítószerek, tisztálkodási eszközök, ágyneműk és számos egyéb adomány mellett.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.