Az élelmiszer drágult a legnagyobb mértékben, így érzik pénztárcájukon a kanizsaiak

facebook megosztás

Egyre drágább az élelmiszer a megkérdezett kanizsaiak szerint. A helyiek azt tapasztalják, hogy hónapról hónapra szinte észrevétlenül kúsznak feljebb az árak és sajnos többet kell ennivalóra költeniük.

A KSH felmérései alapján az előző évhez képest a legnagyobb mértékben - 7,2 százalékkal - az élelmiszerek drágultak 2020-ban a fogyasztói árak közül. A nyugdíjas háztartásokban ez 3,8 százalékos emelkedést jelentett. Azt is megtudtuk, hogy egy hónap alatt, tavaly novemberről decemberre összesen 0,3 százalékkal kellett többet fizetnünk a szolgáltatásokért és az ételekért.

– Az élelmiszerek ára fél százalékkal csökkent, ezen belül a párizsi és a kolbász kettő százalék, az idényáras élelmiszerek, mint a burgonya, friss zöldségek és gyümölcsök 1,6, míg a baromfihús 1,3 százalékkal került kevesebbe. Az étolaj kettő, a cukor ára másfél százalékkal került többe tavaly decemberben novemberhez viszonyítva. A szeszesitalok, dohányáruk ára átlagosan 2,6, ezen belül a dohányáruké 5,2 százalékkal nőtt – nyilatkozta Bognár Gergely, a KSH szóvivője.

Egy kanizsai nyugdíjas szerint minden sokkal drágább lett, de leginkább azokon az alapélelmiszereken észrevehető a változás, amiket minden nap használunk.

– Az olaj, ami minden nap kell az is nagyon drága lett. Most már zsírral főzünk, ahol akciós, ott vesszük meg. Ma már megfőztem, spenótot csináltam egy kis főtt tojással és krumplival. Olcsóbb virslit vettem hozzá, a kevés, 78 ezer forintos nyugdíjból mást nem tudok sajnos – mondta Solymosi Lászlóné.

Akad, aki úgy gondolja, hogy ugyan vannak termékek, amik többe kerülnek, mint korábban, de azért még megfizethető.

– Kenyér, gabonafélék termékein vettem észre, de ezek sem nagyon jelentősen – mesélte Ignáczi Iván.

Van olyan, aki attól fél, hogy szépen fokozatosan, de végül minden méregdrága lesz.

– Mindig a Tescoba szoktam menni, de azt vettem észre, hogy drágább, mint a piac. A gyümölcsök főleg, igaz, hogy nekem nem kell vennem, mert megtermeljük, de ahogy végig nézem, az olcsóbb dolgok azok eltűntek a polcokról mind – fogalmazott Réz Istvánné.

Az emberek abban egyet értettek, hogy muszáj egész hónapban előre átgondoltan vásárolni és figyelni a boltokban a különböző akciókat, mert így lehet valamennyit spórolni.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV/Archív)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.