Harapni lehet a csendet – az újbort pedig kortyolgatni
A szőlőbirtokokra ilyenkor is „illik” kimenni – ezt vallják a gazdák. A területet ellenőrizni kell, és egy jó, egészségügyi séta sem árt az embernek a fagyok beálltával. Az újbort a hagyomány szerint Márton napkor, novemberben mustrálták a gazdálkodók, de persze nem árt a folyamatos ellenőrzés.
– Hetente legalább egy alkalommal minden gazdatársam kijön, én is. Ellenőrizzük a területet, nem-e történt esetleg betörés, beszélünk a szomszéddal, ha éppen kint van... Persze a borospince is mindig ellenőrizve van, az újbort folyamatosan kóstolni kell: ha netán valamelyik tételnek hibája van, azt még idejekorán lehet javítani, korrigálni – mondta Ábrahám János a zúzmarával fedett cserfői birtokán.
A jelenlegi járványügyi helyzet a hegyi programokat is átrendezte. A több éve, nagy sikerrel zajló Márton napi pincejárást sem tudták megrendezni a hagyományos formájában a szervezők. A cserfői gazdák célja a közösségi programok szervezésével nem titok: a már említett program mellett az újévi pincejárás vagy a nyáron több éve megrendezett Fröccs-nap alapvető célkitűzése a helyben gazdálkodók összefogása, és a hegyhát népszerűsítése. A jó hangulatú, novemberi pincejárás ezúttal elmaradt, a hozzá kötődő újbor mustrát viszont - a járványügyi előírások betartásával - szűk körben ugyan, de megtartották. 22 mintát értékelt a zsűri nemrégiben Cserfőn.
– Sok volt a fahordós tétel, a korszerű technológia, illetve napjaink borászati színvonala már megköveteli a saválló berendezések használatát. Az itteni hegyhátakon gazdálkodók vörös mintát most is keveset hoztak, többségében fehéreket kóstolt a zsűri, jellemzően Királyleánykát, Olaszrizlinget, Irsait és vegyes borokat. Ezen a vidéken ezek a fajták a jellemzőek, és a helyi adottságok is kedvezőek a termesztésükhöz. Előszeretettel telepítik az említett fajtákat, még a Szürkebarát, a Zenit és a Sárga Muskotály, amit meg kell említeni itt Cserfőn. Az idei bormustrán Szalai Ferenc barátom bora bizonyult a legjobbnak – árulta el Ábrahám János, a cserfői közösségi rendezvények egyik szervezője.
Jó tanácsot mindig, minden évszakban lehet adni a gazdálkodóknak. A szakember szerint a tisztaság, a higiénia, a szüret megfelelő időpontjának kiválasztása az alapvető feltételek közé tartozik. Mindemellett nagyon hangsúlyos a kéntartalom a borok készítésénél, a hibák ugyanis folyamatosan, évről-évre jelentkeznek a nem megfelelő kezelés miatt.
– Én az elmúlt hétvégén, és előtte is ellenőriztem a boraim kéntartalmát. Ha szükséges pótolni. Inkább az elején egy nagy, sokkoló kénezést illik adni, amely fertőtlenít, letisztítja a bort. Folyamatosan kell mérni, hiszen most már nem drágák azok a tesztek, amiket lehet kapni a gazdaboltokban. A kénszintet tartani kell, főleg az illatos fajtáknál – mondta a szakember.
A borkezelés mellett - sőt, előtte - minden évben az határozza meg a nedűk minőségét, hogy mit adott a természet a szőlősgazdáknak, a borászoknak.
– Iszonyú mennyiségű csapadékot kaptunk. Ezt mindenki tapasztalta, nem csak a szőlősgazdák, a veteményeskertet művelők, a gyümölcsösök is. Ez a sok csapadék megnyújtotta a tenyészidőt, kicsit hosszabb lett a vegetáció, nem olyan lett az érés, mint azt vártuk volna... Hát nem ez volt a legjobb évjárat legalábbis, a cserfői hegyhátakon – összegezte véleményét Ábrahám János borász.
Vincze Adél
Fotók: Czigóth Sándor