Évet értékeltek a közeli települések polgármesterei

facebook megosztás

2020 a meglepetések éve volt és nem mindig a pozitív értelemben. Ebben mindhárom -  általunk megkérdezett - település polgármestere egyetértett.

A koronavírus-járvány miatt áprilisban elvonták a gépjárműadót az önkormányzatoktól és olyan események követték egymást, melyek mind megnehezítették a környékbeli polgármesterek feladatait. Surdról származik az ország karácsonyfáinak zöme, azonban a járvány miatt idén mind a kereskedők, mind a lakók óvatosabbak voltak.

– Fenyő szempontjából az idei év az nehezebb volt, mint a többi, mert jött a koronavírus és mindenki izgult, bizonytalan volt a fenyők szempontjából, a kereskedők is alig jöttek eleinte. Utána azért érkeztek, de annyian mégse, mint amennyien szoktak máskor. Szerintem egy harmaddal kevesebben jöttek. Ennek ellenére bízok benne, hogy a fenyőfákat normális áron el tudják majd adni a gazdák. Itt nálunk a legtöbbet kereskedőknek adtunk el – mondta Kanász János, Surd polgármestere.

Milliós károk keletkeztek a faluban még a nyári esőzések következtében. Egy hétvége alatt 120 mm csapadék hullott le, a surdi tavat pedig le kellett ereszteni.

– Elvették tulajdonképpen a súlyadót, ez nagyban befolyásolta önkormányzatunk életét, teljesen átalakította. Tulajdonképpen azt kell elképzelni, hogy januártól egész decemberig 0 forintból gazdálkodott az önkormányzat, mert nekünk csak súlyadó volt, nem volt iparűzési adó vagy más adó és közel 10 millió forintot vontak el tőlünk. Ez egy település életébe szinte élet halál között voltunk, megértünk egyensúlyozni, és csak azokat a dolgokat oldottuk meg, amelyek nagyon muszáj volt – tette hozzá Kanász János.

A település év közben felújította az orvosi rendelőt, valamint korszerűsítette a ravatalozót is. A jövő évre pedig az óvoda tetőszerkezetének javítására, valamint a falu tavának helyreállítására pályáztak.

Hasonlóan alakult az év Kisrécsén is. Kezdődött a Covid vírussal, ami új feladatok elé állította az önkormányzatot a védekezés, valamint a lakosság tájékoztatása szempontjából is. A július 25-ei árvíz elmosta a falut, ezzel rengeteg kárt hagyva maga után. A váratlan események hatására az önkormányzat bevételei sem realizálódtak.

– Mindenki készít egy költségvetést és arra számít, hogy az fog realizálódni. kezdődött a gépjármű adóval, az idegenforgalmi adóval, amik nem tudtak bejönni. Ezt meg is értettük a rendkívüli járványhelyzet miatt. nem vagyunk könnyű helyzetben, még nincs elbírálva a beadott vis maior pályázatunk, ha azt elbírálják és pozitív -amiben nagyon bízunk – az durván 20 millió forint a településnek – nyilatkozta Tóth Lucia Krisztina, Kisrécse polgármestere.

A polgármester azt is hozzátette, hogy a sok rossz mellett, jó dolgok is történtek ebben az évben. Több pályázatot is megnyertek és a közösséget is összekovácsolták a megpróbáltatások.

– A másik örömhírünk az az, hogy a Magyar Falu Program pályázaton a kultúrház felújítására sikerült nyernünk. Van egy függőben lévő másik pályázatunk, amit nem tudtunk még megvalósítani. A két pályázatot egybetéve szeretnénk a teljes épületet felújítani. Ez már a következő évre fog átcsúszni – fogalmazott Tóth Lucia Krisztina.

Galambokon is nagy reményekkel indult az évnek a teljesen friss faluvezetés.

– Voltak az előző ciklusból komolyabb, nyertes pályázataink. Egy tízmilliós útépítési pályázat, konyha és tornaterem felújításra is volt egy húsz és egy harmincmilliós pályázatunk. Ezeknek a megvalósítását kellett elvégeznünk. Aztán márciusban jött a koronavírus, ami keresztülhúzott nagyon sok számításunkat – mesélte Szabó Tamás, Galambok polgármestere.

Az egyik központi tér a településen a piac, gazdaságilag erre építette fel magát a falu, azonban a vírushelyzet miatt nem tudtak folyamatosan nyitvatartani. A július végi esőzések miatt pedig a galamboki halastó két gátja is átszakadt, ezt jelentős állami támogatásból tudják csak helyrehozni.

– Aztán elérkeztünk most a második hullámához a járványnak, úgy látom, hogy ez jobban megviseli az önkormányzatot. Fogytán vannak az anyagi lehetőségeink, meg kell gondolni, hogy mire költünk, a lakosságot is igyekszünk segíteni. Főleg idősebb rászorulók vannak és több hátrányos helyzetű családok – tette hozzá Szabó Tamás.

A jövőt a galamboki polgármester a termelői piacukra alapozza és bízik abban, hogy idővel sikerül kilábalni a jelenlegi helyzetből.

G.D. – K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.