Szüreti utómunkák

facebook megosztás

 



(Kép: KanizsaTV)

Vége a szüret időszakának, a pincékben azonban továbbra is bőven van munka. A legtöbb gazda jelenleg a borkezelés egyik fontos mozzanatát, az alapkénezést végzi.

Most már kierjedtek a szeptember közepén szüretelt szőlők is, a fejtés után az alapkénezésnek jött el az ideje – mondta el Ábrahám János.

- Egy egyszeri alapkénezés fertőtleníti a bort, segíti a tisztulását, hogy a későbbiekben ne legyen probléma vele. Javasolt erjedés során kóstolgatni a murcit, mustot, hiszen, ha félrecsúszik az erjedés valami oknál fogva, akkor azt még időben lehet korrigálni – nyilatkozta Ábrahám János borász.

Az alapkénezés után még mindig van feladat – tette hozzá a szakember. Mint fogalmazott: az odafigyelés, a kezelés ebben az időszakban nagyon fontos, ha a gazda szép, tiszta bort akar előállítani.



(Kép: KanizsaTV)

- Hetente, két hetente így a korai időszakban illik annak a bornak a kéntartalmát mérni, méregetni, nézegetni, nyilván kóstolni is. Hogy miért fontos ez? Ha esetleg beteg volt a szőlő, nem volt egészséges a bogyó, a fürt, vagy nem volt tiszta valamelyik edényünk, eszközünk, amit használtunk a borkészítéshez, abban az esetben lehet, hogy a borunk kénfogyasztó lesz. Ezért kell, ezért fontos, hogy sűrűbben, gyakrabban nézegessük – tette hozzá Ábrahám János borász.

A borász hangsúlyozta: igaz ugyan, hogy egyre jobb minőségű és szebb borok kerülnek a kisebb versenyekre is, de a tapasztalat azt mutatja: a legtöbb hibát még mindig a borkezelés folyamán követik el a gazdák.

 

V.A.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.