Kanizsán is kampányoltak az apaszabadságért

facebook megosztás

Öt nap apaszabadság jár jelenleg Magyarországon az újdonsült édesapáknak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata országos kampányt indított, hogy az uniós irányelvnek megfelelően legalább megduplázódjanak az újszülött gyermekek után járó apaszabadság napjai.

Az ApanapOK! címet viselő kampány mai, nagykanizsai állomásán az apaszabadság napjainak megemelési lehetőségéről tájékoztatták az érdeklődőket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata azt szeretné elérni, hogy a 2019 júniusában az Európai Unió által elfogadott irányelvnek megfelelően Magyarországon is minimum 10 munkanapban határozzák meg az apaszabadság idejét.

– Minden felmérés és kutatás is azt mutatja, hogy a mai apukáknak már igényük van arra, hogy a gyermekükkel legyenek. Plusz az anyukáknak is nagy igényük van, hogy abban az első nehéz időszakban, amikor a gyermek megszületik, akkor a párjuk, a férjük legyen mellettük és a gyermeknek az apukájához is legyen kötődése, így mi azért harcolunk, hogy ez apukának és anyukának is jó – mondta el Hercegh Mária, a MASZSZ Nő Tagozatának elnöke.

Az országos kampány célja a családok és a döntéshozók figyelemfelhívása, az irányelvhez való csatlakozás sürgetése.

– Mint apa, jobban mondva háromgyermekes apa, azt tudom mondani, hogy ha van egy ilyen lehetőség, amelyet az unió irányelvként elfogadott, és Magyarország a kidolgozásában is részt vett, akkor nem értjük, hogy egy év elteltével nem történt semmi. A családokat segítené ez, segítené, hogy az apák többet legyenek otthon a gyermek születése után. A gyermekek is megérzik, ha két szülő vesz részt a nevelésükben – fogalmazott Kocsi Béla, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Zala megyei vezetője.

2020 első hét hónapjában egyébként mintegy 53 ezer gyermek született Magyarországon.

K.V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.