Folytatódott a Kanizsai esték

facebook megosztás

A Trianon okozta traumáról, a diktátumban foglaltak végrehajtását követő „száz év magányról” és egy új közép-európai együttműködés lehetőségéről is szó volt a Kanizsai esték legutóbbi előadásán, amelynek vendége Kövér László volt.

Az Országgyűlés elnökével Balogh László polgármester és a református programsorozat házigazdája, Hella Ferenc lelkipásztor beszélgetett. A házelnök Trianon századik évfordulója kapcsán azt mondta: folytatni kell a nemzet – az anyaország és az elszakított országrészek – magyar közösségeinek határok feletti egyesítését, de ezt nagyban meghatározza az utódállamok politikai elitjének hozzáállása is. Hozzátette: Trianont túléltük, a trauma múlóban, azonban nem szabad hagyni azt, hogy a fiatalok elfelejtsék, mi történt száz évvel ezelőtt. Az előadás résztvevőit arra buzdította: támogassák a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelméért indított akciót, amelyet május 7-ig hét ország egymillió lakosának kell aláírnia. Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának március ülésére tervezett kezdeményezésről is beszélt.


Kövér Lászlóval (középen) Balogh László polgármester és Hella Ferenc református lelkipásztor beszélgetett (Fotó: Horváth Zoltán)

– Hogy hova jutottunk az elmúlt száz esztendőben, azt szeretnénk egy olyan közös nyilatkozatban megfogalmazni, amelyet az európai döntéshozók elé is szeretnénk tárni. Nem azzal az illúzióval, mielőtt még valakiben felvetődne, hogy a szívükhöz kapnak, és megpróbálják az elődök száz évvel ezelőtti tettét orvosolni, hanem inkább azért, hogy ezzel is támogassuk azokat a kezdeményezéseket, mint a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtési akciója, amely azt próbálja elérni, hogy az Európai Unió tűzze napirendre a nemzeti kisebbségek jogállásának, jogegyenlőségének a kérdését, illetve próbáljunk meg olyan közös normákat alkotni, amelyek valamilyen minimális szinten közös nevezőre hozzák az Európai Unió tagállamait a nemzeti kisebbségekkel szembeni politikát illetően – fogalmazott.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.