Farsangi, szalagos, ekler és képviselőfánk, na és egy újabb rekord

facebook megosztás

1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a múlt hétvégén Nagykanizsán. Az évekkel ezelőtt, szintén a fánkfesztiválon felállított, de akkor még ezer alatti rekordot döntötték meg szombaton a résztvevők. A 12. Országos Farsangi Fánkfesztiválra ellátogatók a versenyző csaptoknak köszönhetően számos fajtájú és ízesítésű fánkot is megkóstolhattak.

A HSMK elől induló, hagyományos farsangi felvonulás vezette az érdeklődőket a fesztivál helyszínére, ahol az első órákban gyakorlatilag moccanni sem lehetett, annyi volt az érdeklődő. A gasztrokulturális program az évek során nemcsak többnapossá, hanem nemzetközivé is kinőtte magát. A rendezvényre nem először érkezett például Lendváról csapat.

– Most már harmadszor vagyunk itt, a szlovéniai magyar kisebbséget képviseljük. Minden alkalommal szívesen jövünk. A mi fánkunknak igazából nincs nagy titka, szívvel készítjük és sárgabarack lekvárral töltjük. Engem kértek fel a tészta gyúrására, biztos azért, mert én jobban tudom csinálni, mint a csajok – árulta el Benjamin Horvat.

A gasztronómiai hagyományok ápolását sokan az idősebb generációhoz kötik, ezért a népviseletben fánkot kínálók standjánál nagy volt az érdeklődés. – 2009 óta járok fesztiválokra. Mogyorós túrófánkkal kezdtem, két éve országos különdíjat is nyertem – mondta a Zalakarosról érkezett Dörnyei Jánosné, akinek természetesen segítsége is akadt. A fánkkészítésből unokája is kivette a részét, aki a farsangi finomság hagyományát minden bizonnyal életben tartja.

A fesztiválon több csapatot régi ismerősként köszönthettünk. A dalkörök, vagyis a nótás kedvű nyugdíjasok egy gasztronómiai rendezvényről sem hiányozhatnak, ezúttal is bőséges kínálattal fogadták az érdeklődőket és ismerőseiket. Bár versenytársak voltak az eszteregnyei Őszirózsák, a Mamik és a bajcsai nyugdíjasok is, egy kérdésben mind egyetértettek: a jó fánk titka amellett, hogy szívvel-lélekkel készítik – és átadják ezt a tudást generációról generációra –, a jó alapanyag és a megfelelő kidolgozás. - Hajnali két órakor felkeltünk, 3-kor találkoztunk, hogy frissen készítve hozzuk a sok-sok fánkot. A minőség nem csupán a tojáson múlik, fontos, hogy jó minőségű legyen a liszt, az élesztő és persze a tej is. A tésztát pedig jól ki kell dolgozni, meleg helyen kell keltetni, nehogy megfázzon – tanácsolta az eszteregnyei Bogatin Sándorné.

A környékbeli falvakból érkezett csapatok standjait azért is érdemes volt felkeresni, mert a fánk mellett házi süteményeket is kínáltak. Lakodalmas barack, mézes krémes, keksztekercs, linzer és még hosszan sorolhatnánk, mi minden csábította és vitte bűnbe a fesztiválozókat.

A rendezvényen részt vett Prikryl József is, aki a dödölle után a zalai és vasi ételekre helyezte a hangsúlyt legújabb könyvében. A mesterszakács az érdeklődők kérdéseire is szívesen válaszolt. - A népi hagyományok szerint készülő szalagos, csöröge, vagy rózsafánknak igenis van múltja – hangsúlyozta. – A tájegység jellegzetessége a tarkedli, vagy más néven darkedli. A palacsintatésztához hasonló, tojáshabbal lazított masszát egy speciális sütőedényben, kis zsiradék hozzáadásával, vaslángon vagy platnin készítették régen, és lekvárral ízesítették.

A 12. Országos Farsangi Fánkfesztivál legfőbb attrakciója a rekordkísérlet volt. A korábban ugyancsak a fesztiválon felállított, de akkor még ezer résztvevő alatti rekordot ötödével tervezték megdönteni, így a cél az volt, hogy 1200 ember kóstoljon egyszerre egy helyen fánkot. A rekorddöntés sikerült.


A fesztivál helyszínén minden egyes lépésnél szinte tátva maradt az ember szája, és fánkot kívánt (Fotó: Gergely Szilárd)

Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója, a fesztivál fő szervezője szerint a legnagyobb boldogságot az okozta, hogy láthatóan minden résztvevő – vendégek, versenyzők, fánksütők, vásárlók, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat a programon.

Vincze Adél

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.