Folytatódott a Thúry György Történelmi Szabadegyetem előadássorozata

facebook megosztás

Ismét sokan érkeztek a Thúry György Történelmi Szabadegyetem legújabb előadásaira. Az ismeretterjesztő programot november végén hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Nagykanizsai Városvédő Egyesület kulturális- és oktatási intézményekkel, valamint hagyományőrző egyesülettel együttműködve. –  Én azt hiszem, és bátran kijelenthetjük, hogy nagy érdeklődésre tartott számot. Persze kitűnő előadóink is voltak, mint a Thúry Vitézlő Oskola, ami nem újkeletű a városban. Teljesen más egy korszakot bemutatni – főleg úgy, hogy általában az emberek vizuális alkatok –, hogyha korhű ruhákban, fegyverekkel tartják az adott témakörben az előadást – hangsúlyozta Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.

A Batthyány-, Thúry- és a Piarista-iskola diákjai elsőként Horváth Gábor, a Batthyány Lajos Gimnázium történelem-német szakos tanárának előadását hallgathatták meg az Oszmán Birodalom katonai és hatalmi rendszeréről. – Érzelmi területről közelítettük meg ezt a kérdést, olyan témaköröket illetően, amelyek kevésbé voltak ismertek. Mint például, mi az, ami ezt a stabilitást fenntartotta – adott esetben a testvérgyilkosság rendszere, vagy hogy hogyan tudták maximalizálni azt az államigazgatást, amiből ezt a katonai potenciált meg tudták teremteni, hogy képesek voltak egy négyfrontos háború folytatására. Kicsit megpróbáltuk közelebb hozni ennek a mindennapjait, megértését – mondta Horváth Gábor programkoordinátor, a BLG tanára.


Kanász Viktor a végvidékek katonájáról, Thúry Györgyről tartott előadást

Kanász Viktor 2010-ben végzett a BLG-ben, egykori alma materébe pedig már mint történész tért vissza. Az MTA-Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportjának tudományos munkatársa Thúry György életéről árult el izgalmas részleteket. – Talán az egyik leghíresebb esemény, ami hozzá köthető, az Palotának az 1566-os megvédése. Ez az ostrom általában el szokott sikkadni, ugyanis 1566 kapcsán mindenki Zrínyi Miklósra és a szigetvári várostromra gondol, de ebben az évben történt egy másik nagyon fontos ostrom is. Budai Pasa támadta meg Palota várát, és Thúry György sikeresen megvédte azt. Ez a magyarság szempontjából legalább olyan fontos volt, mint Eger 1552-es ostroma, ugyanis bebizonyosodott és lelkiekben is érezhetővé vált, hogy a török ellen lehet sikeresen védekezni – árulta el Kanász Viktor történész, az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport tudományos munkatársa. A programsorozat várhatóan jövőre is folytatódik, kapcsolódva a trianoni centenáriumhoz, de a szervezők a Thúry-hagyományt is tovább ápolnák.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.