Az Arany Fakanál Díj is gazdára talált
Halászlé szabadhegyi módra lett az idei nyertes – újra versenybe szálltak a szenior szakácsok az Arany Fakanál Díjért. Immár 4 éve, hogy az idősek majálisán részt vevő főzőcsapatok közül a zsűri kiválasztja a legjobbat, az elismerést ezúttal a kórházi nyugdíjasklub érdemelte ki.
Az esős, borús idő sem szegte kedvét a szenioroknak, akik a kora reggeli óráktól készülődtek a rendezvényre. A csapatok közt volt olyan is, amelyik ugyan nem szállt versenybe, de teljes létszámmal képviseltette magát, és a kondérja sem volt üres. A Szépkorúak Társaságánál csülkös pacal illata csábította az érdeklődőket. – Nagyon készültünk, aki él és mozog, tehát harmincan itt vagyunk. Olyan a csapatunk, mindenki a sütit, a savanyúkat hozta, és ezt mind a magunk örömére. Azt meg kell említeni, hogy nagyon köszönjük a szakácsunknak, dr. Kékesi Jenőnek, mert ő az alapja az egésznek – mondta Horváthné Vadász Mária, a közösség vezetője.
A szepetnekiek is versenyen kívül vettek részt a programon. – Elmúlt egy éve, hogy megalakult Szepetneken a Hadd főzzek ma magamnak főzőklub. Meghívást kaptunk, és örömmel jöttünk ma el erre a rendezvényre. Kitaláltuk, hogy ez alkalommal babosrépát fogunk készíteni – árulta el kérdésünkre Kocsis Edit, a Szepetneki IKSZT művelődésszervezője.
Akik versenyben voltak, kitettek magukért, a többszörös nyertes Bajcsai Nyugdíjasklub ezúttal sertésbordát készített hentes módra. – Először a sertésbordát lepirítottuk zsírral, aztán kiszedtük, majd a füstölt szalonnát és a sonka darabokat szintén megpirítottuk, és kiszedtük. Majd a végén jött a paradicsommártás, kis liszttel sűrítettük, savanyú uborkával vargányával ízesítettük – magyarázta Szabó István.
A programnak helyet adó Zöldtábor területén volt egy olyan sátor is, amelyben 650 főre főzték a babgulyást a majális minden résztvevője számára a szakácsverseny zsűrielnöke, Rákhely Árpád vezetésével. – A keddi napon már felkészültünk, előkészítettük az alapanyagokat, ma csak 9 órakor kezdtünk, tehát egy 3 óra elegendő ahhoz, hogy kész terméket állítsunk elő. Én úgy érzem, ez nagyon jól fog sikerülni – vélekedett Rákhely Árpád mesterszakács, zsűrielnök.
Az Arany Fakanál Díjat végül a Gyenese Endre vezette Nagykanizsai Kórház Nyugdíjas Klub nyerte meg, a csapat halászlét készített szabadhegyi módra. Az érdeklődők sem unatkoztak az Idősek Majálisán, hiszen a rendezvénysátorban folyamatosan voltak fellépők.