Kiviszüret Becsehelyen

facebook megosztás

Kivit szüretelnek Miklós Ákos Márton becsehelyi farmján. A Mura-program támogatásával működő ültetvény is bizonyítja, hogy megfelelő klimatikus viszonyok között a kivi, a datolyaszilva és más déligyümölcsök eredményesen termeszthetők Zalában. - Megvan az a két-három növény, amelynek a segítségével a Mura-programom keretén belül az agráriummal foglalkozni akarók számára egy újabb lökést adhatunk arra, hogy miért érdemes a földet használni, miért kell a magyar földet megbecsülni - mondta Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Mura-program miniszteri biztosa.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ már foglalkozik a kivi és társai elterjesztésének lehetőségével, különös figyelemmel a klímaváltozás következtében esetleg csökkenő vagy eltűnő gyümölcsfajták pótlására. - Hosszú távon kell tekinteni ezeket a kérdéseket és folyamatokat, mert ha több évtizedes távlatban nézzük, mindenképpen az esetlegesen eltűnő gyümölcsfajtáink helyére választékbővítésként megjelenhet a kivi is, mint ahogy megjelenhetnek más,  melegigényes növényfajok is az országban - fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.


A becsehelyi családi ültetvényről a boltok polcaira is kerül magyar kivi (Fotó: Gergely Szilárd)

Az agrártárca eddig is figyelemmel kísérte a zalai kiviprogramot, a szüreten részt vevő államtitkár szerint a támogatott gyümölcsfajták körébe is bekerülhet a kivi. - Dolgozunk azon, hogy amikor majd legközelebb ültetvénytelepítési pályázat kerül kiírásra gyümölcsültetvények számára, minden feltétel adott legyen, hogy ebbe a fajkörbe, ami akkor támogatott lesz, a kivi is belekerüljön - árulta el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. A becsehelyi családi ültetvényről a boltok polcaira is kerül magyar kivi.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.