Gesztenye, bor és toros minden mennyiségben
Felbolydult Tormafölde – az ős-Mura völgyében idén is megrendezték azt a Gesztenye, Bor és Toros Fesztivált, amely az elmúlt egy évtizedben igazi térségi attrakcióvá nőtte ki magát. A rendezvényre mintegy kétezren látogattak el.
Szemnek, fülnek és szájnak is jutott csemege a gasztro-kulturális fesztiválon Tormaföldén. Délutántól a jó hangulatról a legkülönfélébb műfajokat képviselő együttesek gondoskodtak, így mindenki talált kedvére való programot.
Idén minden eddiginél többen: majdnem félszáz csapat nevezett a főzőversenyre. A családi és baráti közösségek reggel óta fáradhatatlanul dolgoztak, az egyik asztalnál a gesztenye mellett hús is készült.
Peti József és csapat többféle étellel is készült
– Mézes és Erős Pistával – úgymond – pácolt sertésoldalast készítünk, illetve egy zalai specialitást, tócsnit – mondta el a tormaföldei Peti József.
A gesztenye-, bor- és torosfesztivál tizenegy év alatt nőtte ki magát az egész térséget megmozgató rendezvénnyé, amelynek sikeréért a tormaföldiek együtt dolgoztak meg.
– Ez a helyiek nélkül nem jöhetne létre. Sokan önkéntes munkával segítik a rendezvényt, például az ételek elkészítésével: házi rétest készítenek, és más háztáji dolgokat – fogalmazott Hajdu László, a település polgármestere.
A programon Murafölde kézművesei és helyi termelői is megjelentek.
– Mindez azt mutatja, hogy nagy lehetőség van ebben a térségben, mind termelői, mind feldolgozói oldalról. Ezt szeretnénk mi koordinálni, erősíteni az itt élő emberekben, s bemutatni ennek a térségnek az eredményeit, az itteni termékek minőségét – mutatott rá Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.
Az őszi programkavalkád amellett, hogy megerősítette a helyi közösséget, hírnevet is hozott a falunak. Ma már akár kétezren is megfordulnak egy-egy tormaföldei fesztiválon.