Találkozás után barátkozás

facebook megosztás

Idestova fél éve vette át Tánczos Laurától a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Kodály Zoltán Énekkarának irányítását Püspökiné Jámbor Zsuzsanna pedagógus, aki így, a korábbi karnagy kérésére történt váltással, a miklósfai Szirénekkel együtt két kórust dirigál.



Püspökiné Jámbor Zsuzsanna: Megszerettek, mivel nekem is sikerült beilleszkednem közéjük (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Elöljáróban Zsuzsa megjegyezte: továbbra is mindenben számíthatnak a művelődési ház igazgatójának a támogatására. A nyugdíjas kórussal egy komoly szakmai háttérrel rendelkező, összeszokott társaságot kapott, ami Laura „keze” munkáját dicséri.

– Egészen más a nulláról felépíteni egy énekkart, mint továbbvinni egy olyat, amelyben a hangképzéssel is foglalkoztak. Látszik a fellépésükön az igényes munka – tette hozzá.

Ugyan a népzene megőrzése a fő feladata a hagyományőrző kórusnak, az eltelt időben újításokat is bevezetett az új karnagy. Nemcsak magyar, hanem európai, és Európán kívüli népek zenéjéből is merítettek. Repertoárjukat a Százszínű csokor című kiadványban található olasz, spanyol, mexikói és örmény népdalok feldolgozásával egészítették ki. A jövőre 20. születésnapját ünneplő énekkar jó kapcsolatot ápolt a környező települések kórusaival, aminek köszönhetően a nyárra is kaptak meghívást.

– Lelkesen járnak a próbákra, persze meg kellett szoknunk egymást. Úgy érzem, megszerettek, mivel nekem is sikerült beilleszkednem közéjük – értékelte elégedetten a karnagy, akire még egy feladat vár. A kórusoknak már volt alkalma a találkozásra, hiszen mindkettő fellépett a legutóbbi fűzvölgyi dalostalálkozón, de az igazi összebarátkozás még hátra van. Miközben erre is sor kerülhet, készülnek az egész országot átölelő Népek zenéje rendezvénysorozatra, amelynek regionális elődöntőjét évek óta a Kodály Zoltán Művelődési Házban rendezik meg. 

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.