Jó minőségű pálinkák készülhetnek az idei gyümölcsökből

facebook megosztás

Javában tart már a pálinkafőzés a cserfői hegyen. A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjainak véleménye szerint a hagyományos magyar gyümölcspárlat titka a jó minőségű gyümölcsben és cefrében rejlik. – Nekem kevés a gyümölcsfajtám, ezért én is vásárolok jobbára, mint Gazdag Attiláék. S természetesen minőségi gyümölcsöt. Úgy gondolom, egész jó esélyekkel indulunk - említette Rácz Zoltán, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagja.

Országszerte komoly problémát okozott a pálinkafőzőknek a barackfajták elfagyása. Több cseresznyeféle is hasonlóan járt, ugyanakkor bőven akad olyan gyümölcsfajta, aminek jót tett a tavaszi, nyári időjárás. Ennek ellenére Gazdag Attila szerint azt nem lehet kijelenteni, hogy a nyári kánikula miatt magas lesz a gyümölcsök cukortartalma. A meggyeknek nagyon kedvező volt az idei év, a cseresznyéknek változó, pont egy rossz időszakban volt az érésidejük, illetve maga a virágzás is. Alma pedig az idén – véleményem szerint – lesz, hogy milyen minőségű, azt még pontosan nem tudjuk, mert az almaszüret most zajlik. Vilmoskörték nagyon jó zamatokat hoztak, viszont ami szinte egységesen elmondható, hogy az elvárható cukormennyiséget nem tudták produkálni a gyümölcsök - fogalmazott Gazdag Attila, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke.

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai összességében bizakodók a gyümölcstermést illetően. Terveik között szerepel az is, hogy az idei pálinkákat jövő év elején már nem csak hazai, de nemzetközi versenyekre is benevezik majd.  

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.