Bajtársi találkozó

facebook megosztás

Nagykanizsa olyan katonaváros volt, amelyre büszkék és mindig jó szívvel gondolnak vissza az egykor itt szolgáló tisztek és tiszthelyettesek, hangzott el a „dózsás-thúrys” katonák és polgári alkalmazottak bajtársi találkozóján. A Medgyaszay Házban tartott rendezvényen mintegy száznegyvenen vettek részt.

Rég nem látott ismerősök köszöntötték egymást a bajtársi találkozón a Medgyaszay Házban. A Thúry-, korábbi nevén Dózsa-laktanya 1997-ben szűnt meg – az ott szolgáló katonákat és polgári alkalmazottakat várták a szombati rendezvényre.



A bajtársi találkozón mintegy 140-en vettek részt (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Összehívtuk őket – már nem első alkalommal –, hogy találkozzunk, és emlékezzünk a régmúltra, a szép múltra, talán a fiatalságunkra is, s jól érezzük magunkat. Ehhez minden támogatást megkaptunk a barátainktól és elsősorban a várostól – fogalmazott Poprádi Zoltán ezredes, a programot szervező Dózsa-Thúry Klub elnöke.

A találkozó fővédnöke, Dénes Sándor polgármester hangsúlyozta: Nagykanizsa katonamúltját nem szabad elfelejteni, ahogy azt sem, mennyi mindent tettek a laktanya munkatársai – a város védelmén túl – a kanizsaiak közösségéért.

– Annak idején úgy mondtuk: társadalmi munkát végeznek. Mindenütt ott voltak a katonák. Amikor a város vezetősége megszólította őket, hogy szeretnének egy csónakázó tavat vagy egy sportpályát – a Mindenki sportpályáját – a városba, akkor ott voltak a katonák – mutatott rá a polgármester.



Cseresnyés Péter: a katonák szolgálatára ma is szükség van (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Pohárköszöntőjében Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a napi politikai események azt bizonyítják, a katonák szolgálatára ma is szükség van.

– A határainkat védeni kell. Akkor, amikor a határ mellé letelepítettük határőrizetre a rendőrség állományát, megszűnt a migrációs beáramlás Magyarországon keresztül Európába, új útvonalakat kerestek. Remélem, más országok is nagyon gyorsan ráébrednek arra, hogy ahhoz, hogy a saját nemzeti identitásukat megőrizzék, hadseregre és határőrizetre van szükség – mondta Cseresnyés Péter.

A bajtársi találkozón Havril András vezérezredes, volt vezérkari főnök pozitívan értékelte, hogy a kormány intézkedései révén hangsúlyosabb lett a hadsereg fejlesztése és a katonák megbecsülése, másrészt az ország védelme azzá vált, aminek lennie kell, azaz össztársadalmi feladattá.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.