Teljes búcsú nyerhető

facebook megosztás

Porciunkula-búcsút tartottak a nagykanizsai ferences templomban. A szentmise vendégprédikátora, Vaslabán Csaba Antal balatonkeresztúri plébános arról beszélt, a keresztények akkor léphetnek Szent Ferenc és Szűz Mária nyomdokába, ha életükkel hiteles tanúságot tesznek Krisztus követéséről.

Augusztus másodika Angyalos Boldogasszony, valamint a ferences mozgalom bölcsőjének számító Porciunkula-kápolna felszentelésének az emléknapja. A kis templom Szent Ferenc legkedvesebb helye volt: ott rakta le rendjének alapjait, s földi pályáját is ott fejezte be. – A hagyomány szerint ebben a kis templomban nyerte el Szent Ferenc a teljes búcsút, amelyet a pápák megerősítettek, és más ferences templomokra is kiterjesztettek – hangzott el a szentmisén.

Az alsóvárosi ferences templomban Vaslabán Csaba Antal balatonkeresztúri plébános mutatott be a búcsú alkalmából szentmisét, amelyen szép számmal vettek részt Szent Ferenc tisztelői. – Nekem ez a ferences templom mindennél fontosabb. Amikor ideköltöztünk, valamikor régen, rögtön azt néztem, hová tudnék templomba menni. Ez csak négy percre volt tőlünk. Nagyon fontos nekem, hogy itt legyek. Minden áldott nap jövök, ha van mise, s főleg erre a Porciunkula-búcsúra, hiszen Szent Ferencnek nagy tisztelője vagyok – fogalmazott Csáki Lászlóné.


Vaslabán Csaba Antal: Ott kell hitelesen tanúságot tennünk Istenről, ahová helyezett minket

Az angyali üdvözleten alapuló prédikáció arról szólt, hogy a Szűzanya öröme Isten szolgálatából fakad. – Mi is legyünk örvendezők minden körülmény között. Ne felejtsük el, hogy mi is áldottak vagyunk, mint Szűz Mária. És mert Isten áldottai vagyunk, minden körülmény közt megtapasztalhatjuk Isten végtelen irgalmát abban a kis partiumban, részecskében, ahová Isten helyezett bennünket. Ott kell nekünk hitelesen tanúságot tennünk Istenről. Ebben lehet segítségünkre a Boldogságos Szűz Mária és Szent Ferenc égi közbenjárása – hangsúlyozta balatonkeresztúri Vaslabán Csaba Antal.


Szent Ferenc kedves kis kápolnája köré épült
a Santa Maria degli Angeli-bazilika Assisiben
(Fotó: Wikipédia)

Amikor Szent Ferencnek egy alkalommal megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya a Porciunkula-kápolnában, azt kérte tőlük, hogy aki azt a templomot meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen. Végül III. Honorius pápa megadta a kiváltságot, amit később minden ferences templomra kiterjesztettek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.