Tamburazene szólt a jó borok és a prósza mellé

facebook megosztás

A környező horvátajkú településekről is szép számmal érkeztek érdeklődők a XII. Prósza-Bor- és Tamburafesztiválra. A rendezvényt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő nyitotta meg. A politikus szerint az ilyen és ehhez hasonló fesztiválok a hagyományápolás és a közösségformálás mellett a munka megbecsüléséről is szólnak.

– Minden egyes pohár borban nagyon-nagyon sok munka és veríték van, hiszen jó bort csak komoly odafigyeléssel és szakértelemmel lehet készíteni. De meg kell jegyeznem, hogy a prósza, amely szintén ehhez a fesztiválhoz tartozik, csak azért maradhatott fent, mert a helyiek megtartották hagyományaikat, s azt tovább is adták. Ennek követendő példának kell lennie a jövőben is – fogalmazott a politikus.


Nagy volt a sikere a tótszentmártoni prószának Fotó: Gergely Szilárd

A krumplis mellett aludttejes, valamint egyedi ízesítésű prószákat is kóstolhattak a résztvevők, akiket a horvát-magyar zenekarok tamburazenéje szórakoztatott. Czapári Márton, Tótszentmárton polgármestere szerint különösen nagy szó ez, hiszen a tambura sokáig nem tartozott a környéken elterjedt hangszerek közé.

– Óriási dolognak tartom azt, hogy a tótszentmártoni fiatalok annó Trojkó Zsolt tanár úr vezetésével, itt nem megszokott, horvát népi hangszert vettek a kezükbe. Minden elismerésem az övék, hogy ilyen bátrak voltak, s ennek köszönhetően ma már Zala megyén túl is ismerik a tótszentmártoni tamburásokat – mondta a polgármester.

Az egytálételek és a prószák kóstolása után egy Splitből érkezett kórus előadása, majd pedig hajnalig tartó bál zárta a XII. Prósza-Bor- és Tamburafesztivált.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.