Horvát folklórtábor Murakeresztúron

facebook megosztás

A Mura-menti horvátság és az anyaország hagyományaival ismerkednek az első alkalommal meghirdetett, regionális horvát folklórtábor résztvevői ezen a héten Murakeresztúron. A gyerekek népdalokat és -táncokat tanulnak, ma pedig Varasdra kirándultak.

Jól ismert, horvát templomi dalt játszanak ezek a gyerekek. Robert Katanec naponta jár át hozzájuk Prelogból, hogy együtt gyakorolják a tamburázást, valamint a horvát nyelvet. Egy szomszédos helyiségben pedig már a Kanizsai Horvát Tamburazenekar tagjaitól leshetik el a hangszer csínját-bínját a folklórtábor résztvevői. – Nagyon tetszik az itteni közösség. Nagyon jók a programok, például holnap Varasdra megyünk egy kis kirándulásra. Amúgy én már régóta tamburázom, de még mindig tudnak itt újat mutatni – árulta el Tóth Bálint.

Horvát hagyományőrző tábort már a korábbi években is szerveztek, de akkor a programok elsősorban a zenéről és a hagyományőrzésről szóltak. Idén új foglalkozásokkal, sok más mellett néptáncoktatással színesítették a palettát. – Muraközi horvát táncokat tanultunk: a Mamica su štrukle peklit, a Klinček stojit és csárdást – mondta el kérdésünkre Virovecz Anna.


Néptáncoló lányok

A regionális horvát folklórtáborba több mint húsz gyerek jelentkezett, van köztük óvodáskorú és egyetemista is. – A célunk az, hogy a gyerekeket bevonjuk a horvát kultúra ápolásába azáltal, hogy elsajátítják ezeket a horvát népdalokat és néptáncokat. Ez attól szép, hogy így együtt vannak, és valahol ezáltal is érezzük a gyökerek fontosságát – hangsúlyozta a Nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Vargovics Józsefné.

A csoport ma Varasdra kirándult, de útközben megnézte Muraköz néhány nevezetességét, így például a csáktornyai Zrínyi-várat is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.