Múzeumok Éjszakája

facebook megosztás

A múlt titkaira derült fény az év legvarázslatosabb estéjén: szombaton volt a Múzeumok éjszakája. Országszerte négyszáz intézmény mintegy kétezer programot kínált, a rendezvénysorozat középpontjában idén – a családok évéhez kapcsolódva – a család és a kultúra állt. Nagykanizsán is több helyszín várta az érdeklődőket a gyerekektől a nagyszülőkig.

A Thúry György Múzeumba minden korosztály találhatott kedvére való elfoglaltságot: a nagykanizsai Múzeumok éjszakájának programjait az intézmény népi textíliákat bemutató kiállításához kapcsolódva rendezték meg. Az érdeklődők megmutathatták saját kézimunkáikat, és népi iparművészek segítsége mellett kipróbálhatták a szövést, a fonást és a nemezelést, s kiderült az is, mit takar – az est mottójában is szereplő – guzsaly.


Kiss Nóra néprajzkutató a szövésről és a fonásról tartott előadást az érdeklődőknek
(Fotó: Gergely Szilárd)

A megnyitón Dénes Sándor polgármester azt mondta, az elmúlt évek azt igazolták vissza, hogy annak idején Nagykanizsának is érdemes volt követni az európai nagyvárosok tradícióit, s csatlakoznia a Múzeumok Éjszakájához. – Közösségünk számára is lényeges kérdéseket vet fel és próbál megválaszolni a rendezvény által tematizált kultúránkról, vagyis saját magunkról. Hiszen valójában ez egy lehetőség, hogy játékos és szórakoztató formában találkozzunk gazdag hagyományaink értékeivel, és közben tanuljunk őseinkről, jelen esetben a népi textíliák által közvetített múltunkról. A múlt megismerése pedig a megújulás előfeltétele, a jövő lehetősége – tette hozzá a polgármester.

A Múzeumok Éjszakáján az intézmény néhai igazgatójáról, dr. Kerecsényi Editről is megemlékeztek. A néprajzkutató munkássága előtt tisztelegve szakmai elismerést alapítottak az idén. Az emlékplakettet olyan kaphatja meg, aki a múzeum gyűjteményeinek gyarapításával, gondozásával, feldolgozásával és ismertté tételével kimagasló, dr. Kerecsényi Edit szakmaszeretetéhez méltó tevékenységet végez.


Az idén alapított Kerecsényi Edit-emlékplakettet Horváth Jánosné kapta meg
(Fotó: Gergely Szilárd)

Az elismerést idén Horváth Jánosné vette át, aki hosszú évtizedek óta gyűjt tárgyakat, dokumentumokat, fotókat Kiskanizsán, s tíz éve szervezi a múzeummal közösen a városrész múltját bemutató tárlatokat. – Az út, amelyen járok, Kerecsényi Edit nénivel kezdődött, amikor még harmadikos gimnazista voltam. A helikoni versenyre készített fel, s fertőzött meg a néprajz, a helytörténet szeretetével. A munka főiskolás koromban is folytatódott, s amikor csak tehettem, elkísértem a gyűjtőútjaira – idézte fel Horváth Jánosné.

Az elismerés átadása után bemutatták az Éj műtárgyát is: idén ez – a Mátyás-emlékévhez kapcsolódva – két áttört díszű kályhacsempe volt, amely a miklósfai Romlottvárnál végzett ásatáskor került elő 1976-ban.


Az Éj műtárgyát csak ezen az egy éjszakán láthatták az érdeklődők (Fotó: Gergely Szilárd)

Nagykanizsán egyébként nem csak a Thúry György Múzeumban rendezték meg a Múzeumok éjszakáját: a Netta-Pannnonia Kft. ügyfélszolgálata melletti Kanizsa-vár kiállítás, a Nagykanizsai Járásbíróság és a MÁV Csengery úti telephelye is várta az érdeklődőket.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.