Kárpátalján jártak a BLG-sek

facebook megosztás

Kárpátalján jártak nemrég a BLG-sek. A kanizsai diákokat fogadó, nagydobronyi partneriskola tanulói azóta már viszonozták is a látogatást. A tapasztalatokat, élményeket ma összegezték a Határtalanul! programot záró tanórán a Battyhány Lajos Gimnáziumban.

Életre szóló élményekkel gazdagodtak azok a batthyánys gimnazisták, akik nemrég tértek haza Kárpátaljáról. – Egészen elképesztő volt, egy maradandó élmény. Megtapasztaltuk, milyen érzés magyarként élni a határon túl – mesélte Károlyi Anna.

A diákokat elgondolkodtatta, hogyan küzdenek napról napra a helyiek azért, hogy megőrizzék magyarságukat, de emellett más élethelyzetekbe is beleláttak: ellátogattak például egy leánygyermekotthonba. – Láttuk, hogy ott azért egészen máshogy folyik az élet, mert az ott lakók dolgoznak, az az étel kerül este az asztalra, amit ők megtermelnek és kiásnak a földből – fogalmazott Fata Flóra.

A csoport igyekezett minél több magyar nevezetességet megnézni a kárpátaljai út során. – Jártunk Ungváron, Munkácson, megnéztük az Árpád-vonalat, Beregszázon a főiskolát. Természetesen láttuk a Vereckei-hágót, és egy-két olyan nevezetességet, mint a Turul-emlékmű Tiszaújlakon. Voltunk Csetfalván, s próbáltunk minél többet beszélgetni az ottaniakkal – hangsúlyozta Alexa Mercédesz pedagógus.

Az utazást a Határtalanul! projekt Kárpátaljai akcióprogramjában szervezték. Ennek keretében a kanizsaiak látogatását a nagydobronyi partneriskola tanulói már viszonozták is, ők június elején érkeztek Nagykanizsára.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.