De miért? – Za naszą i waszą wolność!

facebook megosztás

Mi indította a zalakomári Somssich Antal alezredest, hogy1920-ban Lengyelországért harcoljon? „A költségeket majdan a diadalmas Magyarország fogja annak idején megtéríteni. A becsület dolga ez. Bizony a becsület dolga ez! Derék, jó lengyel barátaink, rég alusszátok már az örök álmot, s várakozástok még mindig nem teljesülhetett. Porrá, hamuvá váltak már a huszárok is. Alig élhet közülök egy-kettő. De azért mi most is esennen várjuk, hogy nemes adósságunkat valamikor, minél előbb leróhassuk.”



Nem film, hanem valóság: nem egy huszárszázad verekedte haza magát lengyel segítséggel

Nyergelj, fordulj! Ki ne ismerné A kőszívű ember fiaiból a magukat száz veszély közt hazaverekedő magyar huszárok jelszavát? A Nádor-, Coburg- és Württemberg-huszárok mellett nem tettek másképp a Vilmos-huszárok sem. Igaz történetüket: hogyan hallotta meg „Százhetvenöt huszár” az osztrák uralom alatti lengyel földön a fennmaradásáért küzdő szülőföld segélykiáltását, egy résztvevő beszámolója alapján Eötvös Károly írta meg részletesen, s megírta az úton hozzájuk csatlakozó, a magyarok szabadságáért harcolni jövő fiatal lengyeleket, meg a közben segítő lengyel földbirtokosokat is.



Mi indította a zalakomári Somssich Antal alezredest?

Eötvös 1904-es fenti utalása magyarázatot ad, mi élt és él ma is a magyar társadalomban. Soha nem felejthetjük, a már sajátunkká becézett Bem apó mellett 1848-49-ben mintegy 2400 lengyel – gyalogos, tüzér és lovas – követte azt a zászlót, amelyre ezt a mondatot hímezték: Za naszą i waszą wolność. Azaz: A mi szabadságunkért és a ti szabadságotokért.

Miért érkezett Nagykanizsára a most csütörtöki 17 órai megnyitótól február 23-ig a könyvtárban látható Piłsudski-kiállítás? A marsall többdimenziós személyiség – kezdi a tárlat. A többi okról: mit tanulhatunk tőle, legközelebb szólunk. Az első ok: ez a közös küzdelem ma is időszerű, a zászló mondata ma is érvényes.

Papp János

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.