A répáé volt a főszerep
A miklósfaiak büszkék a fesztiváljukra, és arra, hogy a paradicsomos, húsos babosrépa titkát csak a falu asszonyai ismerik.
– A savanyító hőmérsékletének az sem jó, ha túl hideg, s az sem, ha túl meleg. Nagyon nagy odafigyelést igényel, hogy úgy legyen elkészítve, hogy az szép fehéren megmaradjon és kellően megsavanyodjon - mondta Krasznai Lászlóné.
A fesztivál küldetése, hogy népszerűsítse Miklósfa kincsét, a kerekrépát.
– A kerekrépáról az országban sok helyen nem tudnak, de természetesen nem csak Zalában, hanem Vasban is megtalálható. De a miklósfai répának savanyítási technológiája, s az ebből készült finom babosrépa, s annak a füstölt húsa…, hát annak nincsen párja, azt szoktam mondani - fogalmazott Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere.
Idén meglepetéssel is készültek a szervezők: a fesztiválra megszületett a „répahimnusz”.
A rendezőknek a kulináris különlegességek elkészítése, kóstolása és zsűrizése mellett a hagyományőrzés is fontos szempont.
– Ilyen rendezvény, egy-egy ilyen összejövetel a közösséget erősíti, s a közösséghez való tartozást. Tudjuk azt, hogy a történelemben egy közösség mindaddig volt erős, amíg a múltból tudott merítkezni, a múltból tudott építkezni. Ezt itt Miklósfán nagyon fontosnak tartják - hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.
A már 17 éves múltra tekintő répafőző fesztivál nyitotta meg a 2018-as gasztronómiai programok sorát. Februárban a fánk szerelmeseire várnak finomabbnál finomabb falatok és programok Nagykanizsán.