Még ma is üzennek az égiek, csak nehéz meghallani

facebook megosztás

A világ valójában nem sokat változott az elmúlt nyolcszáz évben, ha azt vesszük alapul, hogy már a XIII.században is a hatalom számított a legnagyobb – e világi – erénynek. Az itáliai Assisiben is élt egy szertelen fiú, Ferenc, aki nagyra törő, de súlytalan álmokat dédelgetett.Mikor az 1200-as évek elején háború tört ki a város és Perugia közt, látszólag elérkezett az alkalom a virtuskodásra – csak nem Ferenc számára, akit megpróbáltatások sora ért. Sérülés, hadifogság, majd betegség döbbentette rá: neki más feladatot szánt az Isten.

Még ha az életünk bukdácsolásokkal teli is, aki tartja az irányt, tehát a szeretet és a béke határozza meg a tetteit, azt nagy baj nem érheti, véli Ocsovai Grácián. A zalaegerszegi ferences szerzetes a közelmúltban az Alsóvárosi templomban tartott szentmisét, s prédikációjának középpontjában a rendalapító, Assisi Szent Ferenc alakja állt.

– Azok, akik látták a Napfivér, Holdnővért, talán még emlékeznek arra a jelenetre, amikor a betegeskedő, rabságából nem sokkal korábban hazatért Ferencet egy madárka csalogatja lépésről lépésre valami felé. Ahogy a fiú követi, apránként eszmél rá arra, hogy a világon nemcsak rossz dolgok vannak, és Isten igazán nagyszerűt alkotott.

Franco Zeffirelli filmjében Ferencet arra indítja a természet megannyi kincse, hogy új emberré váljon. Ugyanakkor tudja: a földi életben minden mulandó, még ha szép és jó is. Az egyetlen örök érték az, amit Istenért és Isten nevében teszünk, mondja Ocsovai Grácián. Ezt Ferenc, a gazdag kereskedő család sarja is felismerte, így hát minden vagyonáról lemondott, hogy életét a szegényeknek szentelje. Mikor Jézus a házának megújítását kérte tőle, hozzálátott a környék romokban heverő templomainak rendbehozatalához.

– A mai világban is kapunk égi üzenetet, tanácsot, csak nehéz meghallani, amikor a nap 24 órájában zúdulnak ránk a rossz hírek a természeti csapásokról, a terrorveszélyről, a betegségekről. Mindemellett az ördög is azt sugallja: nem kell törődni semmivel, csak élvezni az életet. Így aztán nem halljuk, nem látjuk meg azt,ami irányt adhatna az életünkben – mutat rá. – Arról a csodáról miért nem beszélünk, hogy Isten jelen van köztünk az Oltáriszentség által? Vagy arról, hányszor megmutatta magát nekünk a Szűzanya a múlt században, többek között éppen száz éve Fátimában?

Grácián testvér szerint, amennyire zűrzavaros időket élünk, nem ártana jobban odafigyelni, például a medjugorjei üzenetekre. A Szűzanya azt kéri a követőitől, vegyék körbe magukat erős szentekkel, és térjenek vissza hitük gyökereihez.

– Régen az emberek minden harangozáskor elmondták az Úrangyalát. Reggel, délben és este is. A Szűzanya ma sem vár ennél többet.Persze, élvezzük az élet szépségeit, csak közben ne távolodjunk el Istentől, hiszen az üdvösség felé vezető keresztút nehéz, a kapu pedig szűk. De ne feledjük: a kereszthordozásban nemcsak kereszt van, hanem vigasztalódás is. Kérhetjük a Jóisten segítségét, aki nem mellesleg épp e célból küldte hozzánk a szenteket és az őrangyalokat. Ferenc például azért értett szót bárkivel, lehetett az szegény, gazdag, fiatal, netán öreg, mert – az alázatosságán túl – mindig kérte az angyalok közbenjárását: békítsék meg, csendesítsék el a másikat, akiért aztán még ő is mondott egy imát. Próbáljuk ki mi is, ha vita támad otthon vagy a munkahelyen – működni fog.

Ferenc nagy tisztelője volt Jézusnak, akitől megkapta a Szent Sebeket; Máriának, akinek felajánlotta az 1209-benmegalapított szerzetesrendjét, valamint Szent Mihály arkangyalnak, akinek a tiszteletére negyven napig böjtölt – ekkor történt egyébként astigmatizáció is. Két évvel később, 1226. október 3-án halt meg.A ferencesek minden évben megemlékeznek ezen a napon Szent Ferenc tranzitusáról, azaz a boldog haláláról.

– Szépen kell élni, ahogy a régiek is mondták – hangsúlyozza az egerszegi szerzetes. –Nem mindegy ugyanis, hogyan halunk meg. A szép halál kegyelem, nem adják ingyen: imádkozni kell érte. De ha már imádkozunk, ne csak magunkért és az élőkért tegyük ezt meg, különösen ezekben a napokban. Mondjunk egy imát a halottakért is, hiszen nekik ez nagy segítség. Ők állandóan imádkoznak értünk, magukért azonban már nem tehetnek semmit. Mi viszont még igen – és higgyük el, a segítség nem marad viszonzatlanul.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.