Séta a mediterrán Kanizsán…
Kinyitom a szemem, és szinte megvakít a fény, olyan erősen tűz már az égi korong. Milyen napot is írunk? Fellélegzek: hiszen szabadságon vagyok, a gyerekekkel tölthetem az egész napot. De mára megint forróságot mondtak a meteorológusok. Mit csináljunk?, cikáznak a kérdőjelek, végül hamar eldöntöm: játék, vizes móka, fagyi, sétálgatás és beszélgetés lesz a mai program.
Szerencsére tetszett mindenkinek az elképzelés, így egy kis társasjáték és készülődés után útnak is indulhatunk. Irány a strand. Igaz, nem óriási a medenceválaszték, de a nagy melegben a gyerekek élvezik a pancsolást. Egyébként körülöttünk sok a kisgyermekes család.
A Kanizsa Uszoda Kft. ügyvezető igazgatója, Horváth Vencel is azt mondja, úgy látja, az elmúlt évekhez képest kissé megváltozott a strand vendégköre. A számos családos fürdőző mellett megjelentek azok a vendégek is, akik a munkaidő után szerették volna lehűteni magukat a tikkasztó hőségben. A négy óra utáni nagy dömping pedig egészen este nyolcig, strandzárásig tartott. A forróság a vendégszámokon is érezhető volt, uszodai szempontból jó volt a nyár.
De már csak egy csúszás, és megyünk is tovább, hiszen a napi programtervben fagyizás is szerepel. Meglátogatjuk az ország egyik kedvenc fagylaltozóját, irány tehát Kiskanizsa. Horváth - vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Mákos - Feri örömmel fogad bennünket, de nem csak nekünk jár a figyelem. A fagyi mellett talán ez a másik titka sikerének. Csokoládé, vanília, citrom, a gyerekeknek szintén egy- egy gombóc, rolettivel.
- Nehéz az idei nyár, mi is nehezen bírjuk a nagy meleget. Lehet, hogy itthon is be kellene vezetni az ebéd utáni sziesztát – mondja nevetve a fagyikirály, majd örömmel mesél Fecó fia legújabb alkotásáról, a Blaha Lujza névre keresztelt fagylaltról. Ez egy tejes fagyi mascarponével, karamellkrémmel és ropogós csokival. Volt, aki egy hónapra előre megmondta, mikor jár legközelebb a környéken, s arra az időpontra rendelt új kedvencéből.
Különben is sok új arc tűnt fel a nyáron a Puncsban. Többen is egy kóstolás erejéig, direkt a híres fagylalt miatt tértek le az autópályáról. A fagylaltfüggők pedig - mert vannak ilyenek - hungarocell dobozokban viszik haza az újabb adagokat, de persze az sem ritka, hogy valaki helyben eszik meg 7-8, vagy akár 20(!) gombóc fagylaltot.
A pihenősebb időszakra is van már terve Horváth Ferencnek. Tarnóczky Attila közbenjárásával, Czinki László felajánlására, hamarosan egy a ’60-as években használt, felújítandó tégelyes kocsival bővül a fagyizó kerthelyisége. Az októberi zárás után tehát megvan a tennivaló, amelyhez jó munkát kívánva el is köszönünk Mákos Feritől.
A napunkat - mint oly sokan a nyáron - az Erzsébet téren zárjuk. A belváros-rekonstrukció után megszépült közterületeken igazi élmény az esti séta. Tavasszal 30-35 ezer egynyári növényt ültettek ki a városban: kakastaréj, begónia, díszcsalánok, mintegy 30 féle szezonális növény díszíti őszig Kanizsát, amiket október elején árvácskák és tulipánhagymák váltanak.
- Figyelembe kell vennünk, hogy egyre extrémebb az időjárás, így próbálunk a növényfajokban is igazodni ehhez, vagyis feltétel, hogy bírja a szárazságot és napfénykedvelő legyen a virág – fejti ki Konrád-Németh Cecília városgondnok. Egyébként már márciusban látszott, hogy száraz és forró szezon lesz. Értékelhető mennyiségű csapadék tavaly ősz óta nem esett, így csak az öntözésnek köszönhető, hogy ilyen gyönyörűek maradtak a dísznövények a városban.
Nagykanizsa egyébként idén is benevezett a Virágos Magyarország versenybe, s rengeteg dicséretet kapott a zsűritől. A tér hangulata - az időjárás miatt is – egyre inkább mediterrán.
Séta után mi is leülünk egy padra, s nézzük a szökőkút vízoszlopának játékát, én pedig próbálok válaszolni fiaim életről szóló, záporozó kérdéseire…
Vuk Anita
Mediterrán hangulat, mediterrán életérzés… (Fotó: Gergely Szilárd)
A strand forgalmára jótékony hatást gyakorolt a forróság (Fotó: Jancsi László)
Mákos Ferencéknél olyan is akad, aki 20 gombóc fagyit eszik meg egy ültő helyében (Fotó: Gergely Szilárd)
Konrád-Németh Cecília: Próbálunk a növényfajokban is igazodni az időjáráshoz (Fotó: Gergely Szilárd)