Pudingos, bögrés keksz és rakott nokedli

facebook megosztás

Budavölgyi Kálmánné, Magdi gyermekkorában minden házimunkában segített édesanyjának, ám a főzéshez nem engedték: a konyha a nagymamája birodalma volt. Valódi gyakorlati tapasztalatot csak a férjhez menetele után szerzett, ekkor kezdett el sütni-főzni, és hamar megkedvelte ezt a tevékenységet. Kreativitásáról híres: pillanatok alatt képes bármit kitalálni, hogy a családjának és unokáinak örömet szerezzen. 

A rakott nokedli hozzávalói és elkészítése:

Egy nagyobb lábosban 0,5 kg sertéshúsból pörköltet készítünk, majd 0,5 kg lisztből és 2 tojásból kikeverjük a nokedlit. A megfőtt tésztát hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a pörkölthöz adjuk, és alaposan összekeverjük. A tetejét tejföllel lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd rövid ideig a sütőben átsütjük, hogy a sajt megolvadjon és kissé megpiruljon. Előfordulhat azonban, hogy a család nem várja ki ezt az utolsó lépést, és azonnal hozzáfog a tálaláshoz – hiszen a pörkölt nokedli így is ínycsiklandó.

A pudingos bögrés keksz hozzávalói:

25 dkg vaj, vagy margarin, 2 bögre liszt (25 dkg), fél bögre porcukor (10 dkg), 2 cs főzős pudingpor (csoki, vanília vagy puncs). 2,5 dl-es bögre a mércénk.

Elkészítése:

A porcukrot elkeverjük a margarinnal, majd hozzáadjuk a lisztet és a pudingport, és alaposan összedolgozzuk. A masszából egy teáskanálnyi (kb. 10–11 g) adagot kiszaggatunk, golyókat formálunk belőle, és sütőpapírra helyezzük. A golyók tetejét villával enyhén lenyomkodjuk, ez adja meg a keksz jellegzetes mintáját. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy ne maradjanak tovább a sütőben, mert kiszáradnak és megkeményednek. Ebből az adagból körülbelül 50 db finom, omlós sütemény készül, amely karácsonyra is tökéletes. Érdemes egyszerre dupla vagy akár tripla adagot sütni különböző színekkel, mert pillanatok alatt elfogy.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. december 17-ei számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.