Sertésszűz érmék és mézeskalács
Közelednek a karácsonyi ünnepek. Halasi Melinda ajánlásával mi is elkészíthetjük a híres Budapest-bélszín hétköznapokra átgondolt változatát, valamint a mézeskalácsot a családunk számára.
Sertésszűz érmék Budapest módon
Hozzávalók:
1 sertésszűz, só, bors, 0,5 kg csirkemáj, 1 üveg házi lecsó (vagy annak megfelelő friss zöldségek), 0,2 kg zöldborsó, 0,2 kg burgonya, 0,2 kg rizs.
Elkészítése:
A sertésszüzet érmékre szeleteljük, borssal bepácoljuk, majd olajban egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. A májat nagyobb darabokra vágjuk, és egy fej vöröshagymával lepirítjuk; majorannával és borssal ízesítjük. Amikor átsült, megsózzuk, hozzáadjuk a lecsót, majd a kettőt összemelegítjük. A zöldborsót megfőzzük, a rizst pedig a szokásos módon megpároljuk, lehetőleg levesben, illetve vegetával ízesítve. A burgonyát – ha lehet – rácsosra szeleteljük, vagy legalább vékonyra vágjuk, és bő olajban kisütjük. Végül a szűzérméket sütjük ki, hirtelen sütéssel. A tányéron úgy rendezzük el az ételt, hogy piros–fehér–zöld hatást keltsen.
A mézeskalács hozzávalói:
150 gr méz, 100 gr porcukor, 130 gr vaj (esetleg fele zsír), 1,5 tk szódabikarbóna,
2 tk mézeskalács fűszerkeverék, 1 tojás, 400-450 gr finomliszt.
Elkészítése:
A mézet, a porcukrot és a zsiradékot összefőzzük, amíg teljesen fel nem olvadnak. Lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a szódabikarbónát, a fűszereket és a tojást, végül beledolgozzuk a finomlisztet. Lágy tésztát kapunk, de egy éjszakás pihentetés után másnapra szépen kezelhetővé válik. A tésztát kisebb adagokban kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és formára szaggatjuk. 175 °C-on körülbelül 8 percig sütjük, vagy amíg a mézesek széle enyhén meg nem színesedik. Pár percig a tepsiben pihentetjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Másnap már díszíthető; addig zárt dobozban tároljuk.
Máz (íróka) hozzávalói és elkészítése:
1 tojás fehérje, 200-240 gr porcukor.
Az íróka állaga a tojás méretétől függ, ezért próbálgatni kell, hogyan ír. Porcukor hozzáadásával keményíthetjük, míg fehérjével vagy nagyon kevés vízzel lágyíthatjuk. Fontos, hogy a porcukor nagyon finom szemcséjű legyen; érdemes cukrászdiszkontban beszerezni.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. november 19-ei számában.)