Vargányás csirkepaprikás gesztenyés finomsággal

facebook megosztás

A miháldi és galamboki rokonok összefogtak és beneveztek a XVII. Galamboki Gesztenyenap főzőversenyére. A Gasztro Angyalok nevű csapatot Simon Richárd, Gerencsér Szilvia, Péter Norbert és Péter-Gazda Zsanett alkotta. Bár dobogós helyezést ezúttal nem értek el, a versenyen kóstolók egyöntetűen dicsérték az elkészült ételüket, melynek receptjét Gerencsér Szilvia osztotta meg olvasóinkkal.

A vargányás csirkepaprikás hozzávalói 5 személyre:

5 egész csirkecomb, 3 közepes fej hagyma, 1-1 db paprika, paradicsom, babérlevél és ízlés szerint fűszerek. 

Elkészítés:

A felkockázott hagymát zsíron üvegesre pirítom, majd hozzáadom az apróra vágott paradicsomot és paprikát. Kevés vízzel felöntöm, és néhány percig párolom. Ezután beleteszem a feldarabolt csirkecombokat, megszórom pirospaprikával, sózom, borsozom, majd őrölt köménnyel és rozmaringgal ízesítem.Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst, és lassú tűzön főzöm. Félidőben hozzáadom a vargányát, majd addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Végül a lisztet a tejföllel simára keverem, és ezzel behabarom az ételt. Rövid forralás után tálalásra kész.Tálaláskor friss, házi galuskával kínálom.

A gesztenyés batyu hozzávalói:

1 csomag friss leveles tészta, 25 dkg gesztenyemassza, 2-3 ek porcukor, 1-2 ek rum vagy rumaroma, 1 cs vaníliás cukor, 1 tojás a kenéshez. 

Elkészítése: 

A leveles tésztát egy kicsit felengedem, közben a gesztenyemasszához hozzáadom a porcukrot, a vaníliás cukrot és a rumot. Villával jól összetöröm és összekeverem, hogy krémes legyen. A tésztát kiterítem, majd kb. 8 egyenlő részre vágom. Mindegyik négyzet közepére teszek egy evőkanálnyi gesztenyés tölteléket. A tésztából batyukat formálok, a tetejüket megkenem felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15–20 percig sütöm. Amikor kihűltek, porcukorral megszórom a tetejüket. 

A gesztenyegolyó hozzávalói:

Kb. 20 darabhoz 20 dkg gesztenyemassza, 15 dkg vaj, 3 ek porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 ek rum, 30 dkg darált háztartási keksz, kb. 0,5 dl tej. Ha cukrozott gesztenyemasszával készítjük, akkor nem kell bele ennyi porcukor.

A külső réteghez: 10 dkg csokoládé, 1 ek olaj.

Elkészítése:

A kiolvasztott gesztenyemasszát a tej kivételével az összes hozzávalóval egy tálban összekeverjük, végül annyi tejet adunk hozzá, hogy egy ne ragacsos, de jól formázható masszát kapjunk. A masszából golyókat formázunk, tálcára sorakoztatjuk. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal. A golyókat egy fogpiszkálóra szúrva háromnegyed részig a csokoládéba mártjuk, picit lecsöpögtetjük és sütőpapírra tesszük. A gesztenyék tetején a lyukakat az ujjunkkal óvatosan elsimítjuk. Hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen, utána fogyaszthatjuk.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. október 22-ei számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.