Hagyományőrzés, közösségteremtés és a legfinomabb rétesek Tótszerdahelyen
Idén sem maradhatott el a tótszerdahelyi Rétesfesztivál. A szombati rendezvényen a magyar és horvát hagyományok ápolása, a közösségépítés és a társadalmi felelősségvállalás is nagy szerepet kapott.
A csaknem 25 éves hagyományra visszatekintő fesztivál mindig is nagy szerepet játszott a településen élők és a környékbeliek életében, de rendszerint megmozgatja a határokon túlról érkező vendégeket is. Az itt lévő hét nemzetiségi település közül az itteni eljárással készülő rétes számít az egyik legnépszerűbb fajtának – árulta el Horváth József András önkormányzati képviselő.
- Ez egy olyan rendezvényegyüttes, ami nagyon színes. Vannak főzőcsapatok, főzőverseny, és 6-7 csapat jellemzően évente, akik rétest sütnek és rétest árulnak, illetve megtekinthető maga a rétes sütésnek, rétes nyújtásnak is a folyamata. Este zenés rendezvény van, és ez egy nagy összefogásnak az eredménye egyébként, hogy ez évről-évre így fenntartható és megmarad - tudtuk meg Horváth József Andrástól.
A főzőcsapatok már délelőtt nekiláttak a készülődésnek. A település valamennyi egyesülete és közössége kitelepült saját csapatával a helyi általános iskola udvarára, más és másfajta étellel készülve a fesztiválra látogatóknak. Abban mindannyian egyetértettek, hogy az ilyen közösségi élmények elengedhetetlenek egy kis település életében.
- Mi vagyunk a tótszerdahelyi focicsapat, én vagyok a csapatkapitány, mi csilis babbal készültünk. Körbenéztünk, ki mit főz, és ez nem volt még egyik kínálatban sem, úgyhogy úgy gondoltuk olyan legyen, amit más nem készít, páran tudtunk csak eljönni, a többiek még ott fociznak - mondta el Kanizsai Máté, a Tótszerdahelyi FC csapatkapitánya.
A helyi óvoda szülőkből összeállt csapata babgulyással készült, a nap során befolyt összeget az intézmény fejlesztésére ajánlották fel.
- A tótszerdahelyi óvodát képviseljük, mint szülők, mi vagyunk úgymond a kiscsoportos szülők, ránk bízták most ezt a feladatot, úgyhogy igen az óvoda nevében főzünk - tudtuk meg Matyók Milántól.
A fiatal generáció is jócskán kivette a részét a programból. A helyi tamburazenekar tagjai, zenei tehetségük mellett, most főzőtudományukat is bizonyíthatták, természetesen a hagyományőrzéssel egybekötve.
- Nagyjából már ilyen 3 éve játszunk horvát tamburazenét, főként népi dalokat és popzenéket szoktunk játszani, ezzel szórakoztatjuk a nézőinket. Csevappal készültünk, ami egy tradicionális horvát, illetve délszláv étel, szeretnénk az embereket egy kicsit ezzel a horvát hagyományokhoz közelebb vinni, emiatt választottuk ezt az ételt, és reméljük, hogy nagy örömöt fogunk tudni nekik ezzel okozni, hogy ezt itt megsütjük - árulta el Hegedüs Erik, a Pomurske Zice Tamburazenekar vezetője.
Kora délután már a rendezvény főszereplői, a finomabbnál finomabb rétesek is megérkeztek. A hagyományos horvát sütemény és a látványkészítés mellett, teljesen új ízekkel is várták a vendégeket, nem volt ez másképp a becsehelyi Krémvarázs Cukrászda esetében sem.
- Elég színvonalas ez a rendezvény, nagyon sokan vannak, rengeteg rétessel készülünk minden évben. Minden évben próbálunk újítani, valami újdonsággal készülni, most is így történt, egy sima meggyes rétest hoztunk, amibe csokoládét tettünk egy kis fűszerként - mondta el Kondákor Gábor, a Krémvarázs Cukrászda cukrásza.
A délután során többek között kézműves vásár, pónilovaglás, harmonikaműsor, egészségsátor és véradás is várta a fesztiválozókat. A hajnalig tartó zenés mulatságon a Mura Band szolgáltatta a talpalávalót.
SZ.F.
(Képek: Kanizsa Médiaház)