Még két hétig kitart a szezon – ezt mondják a kereskedők
Még nagyjából két hétig tart a barackszezon – ezt mondják a kereskedők és a termelők a nagykanizsai Vásárcsarnokban. Mérettől, minőségtől függően, a tavaszi fagyok ellenére is lehet kapni lekvárnak valót vagy éppen étkezési minőséget a gyümölcsből.
Tavasszal az országos sajtóban többször felmerült a téma, miszerint idén nem lesz barack, de ennek ellentmond a kínálat a piacon. Voltak ugyan régiók, ahol a kora tavaszi fagy elvitte a termést, de a zalai, somogyi területeken volt termés, ami már a standokon van.
- Van befőznivaló kajszibarack. Ahonnan mi beszerezzük hosszú évek óta, ott próbálják a legjobb technológiával megvédeni a barackot, és azért is tudnak mennyiséget adni, még akkor is, amikor mindenhol elfagy a barack. Amúgy a barack nagyon érdekes, nagyon fagyérzékeny, a korábbi, későbbi fajtáknál van különbség. Mi Nagykutasról hozzuk a barackot – árulta el Novák Csaba kereskedő.
A gyümölcs tehát környékbeli, magyar termelőtől származik. A vevők is keresik a minőséget, még akkor is, ha befőznivalót szeretnének vásárolni – ez a kereskedők tapasztalata. Az árakat illetően a tavalyihoz képest van különbség.
- Az elmúlt évhez képest nyilván egy kicsit drágább a barack, ez több dologból tevődik össze. Azért is, mert kevesebb van barackból, illetve itt voltak egyéb költségek is. Energiaköltség, bérköltség, minden rárakódik. Így nyilván drágább valamennyivel a barack, de nem jelentősen – árulta el Novák Csaba.
A szezon valószínűleg korábban be fog fejeződni, mint az elmúlt években – a hőhullám miatt előbb ért be a gyümölcs, de még körülbelül két hétig biztosan lehet befőznivaló barackot találni a piacon – ezt ígérik a kereskedők és a termelők.
V.A.
(Kép: Kanizsa Médiaház)