Burgonyaételek és tiramisu
Horváth Jánosné Plander Julianna szeret finomakat sütni, főzni. Nemcsak az egészséges étkezésre, hanem a takarékos főzésre is odafigyel. Az alábbi receptek is ezt a szemléletét tükrözik.
Főtt burgonya gyulai vagy csabai kolbásszal
Hozzávalók:
5-7 burgonya, 10-15 dkg szeletelt gyulai vagy csabai kolbász, 1 kiskanál zsír, vagy étolaj, 1 kk szegedi vagy kalocsai pirospaprika.
Elkészítése:
A burgonyát kockákra vágjuk, majd megfőzzük. Egy lábasban a zsíron, vagy olajon megpirítjuk a kolbászt, és meghintjük pirospaprikával. A megfőtt burgonyát leszűrjük és óvatosan összekeverjük a kolbásszal.
Petrezselymes, majorannás burgonyaleves
Hozzávalók:
Pár szem burgonya, 1 kk olaj vagy zsír, 2 k liszt, szárított petrezselyemzöld és majoranna, ízlés szerint 1-2 babérlevél.
Elkészítése:
A szakácskönyvek ajánlják, hogy a főtt burgonya levét ne öntsük ki, hanem hasznosítsuk levesekhez, főzelékekhez. Az előző recepthez kapcsolódva ez esetben 2-3 szem burgonyával többet kell főznünk. Mikor leszűrtük a burgonyát, egy kisebb mennyiséget félreteszünk. Egy külön edényben a leszűrt lével felöntjük. Tehetünk bele 1-2 babérlevelet, majd újra feltesszük főni lassú tűzön, meghintve a fűszerekkel. Közben kevés olajon világosbarna rántást készítünk, majd hozzáöntjük a közben már újra forrásban lévő fűszerekkel ízesített burgonyához. Tetszés szerint pürésíthetjük is.
Vendégváró tiramisu
Hozzávalók:
1 adag babapiskóta, 1-1,5 l tej, rum, vagy rumaroma, 2-3 ek kávé, 1 gála vanília pudingpor (78 g), 1 vaj, mazsola, 200 ml Hulala habkészítmény és cukrozatlan kakaópor.
Elkészítése:
A pudingport a hátlapján javasolt módon elkészítjük. Ha főzéssel készítettük, akkor a langyosra kihűlt pudingot összekeverjük a vajjal, majd ízlés szerint a mazsolával. A habkészítményt felverjük, a forralt, majd lehűtött 3-4 dl tejet összekeverjük a rummal és a kávéval. Ebben fogjuk „áztatni” a babapiskóta szeleteket, ügyelve arra, hogy éppen csak átitatódjanak. A süteményes edényben rétegelve helyezzük el a pudinggal. A tetejére kerül a habtejszín, amit finoman megszórunk kakaóporral. Hűtőbe helyezzük, és 5-6 óra múlva már adagolható.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. július 2-ai számában.)