Ragu, császár és páva a József Attila utcából
A 80 éves Ács Lászlóné Ani rendszeresen főz magának. A zöldségféléket megtermeli a kiskertjében, a hétvégén készült ebédjének receptjét osztja meg olvasóinkkal.
A csirkemell-raguleves hozzávalói:
1 csirkemell, 3 db sárgarépa, 2 db zöldség, 1 kis fej vöröshagyma, só, zsír, vegeta, petrezselyemzöld, levestészta.
Elkészítése:
A csirkemellet és a zöldségeket apró kockákra vágjuk, a hagymát zsírban fél percig dinszteljük, és rátesszük a húst, amivel kifehéredésig kevergetjük. Ezután következnek a zöldségek, a só és a vegeta. Az egészet felöntjük vízzel és lassú tűzön megfőzzük. Amikor készen van, megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel, és levestésztaként a cérnametéltet összemorzsoljuk, és az egészet 1 percig továbbfőzzük.
A császármorzsa hozzávalói:
2 dl-es bögre búzadara, 2 ek liszt, fél l tej, 4 db házi tojás, 5 dkg kristálycukor, csipet só, baracklekvár.
Elkészítése:
A búzadarát és a lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük, felöntjük a tejjel és 1,5-2 óráig hűtőszekrényben állni hagyjuk. A tojások fehérjét felverjük, a sárgáját belekeverjük és ráöntjük a darára. Az egészet néhányszor összekeverjük, és wokban kisütjük. Az edényben 1 ek zsírt felhevítünk és az adag felét beleöntjük. Amikor pirul a tészta alja, megfordítjuk, 2 fakanállal feldaraboljuk, és baracklekvárral tálaljuk.
A pávaszem hozzávalói:
50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, baracklekvár.
A töltelékhez:
15 dkg dió, 8 dkg cukor, 3 tojás fehérje.
Elkészítése:
A hozzávalókat összemorzsoljuk, és 4 cipóra osztjuk. Tepsiméretűre nyújtjuk és baracklekvárral vékonyan megkenjük. Kétoldalt feltekerjük, középen 2 cm-t kihagyunk. 8 dkg cukrot 3 tojásfehérjével habosra felverünk, 15 dkg diót belekeverünk, és a közepére kenjük. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorral és felszeleteljük.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. május 14-ei számában.)