Ásó, kapa, gereblye 139.: Szabadföldből a Magaságyba

facebook megosztás

A festményeiről és verseiről is ismert Bocskor Edinánál már járt rovatunk Szabadhegyen. A fiatal művész hölgy olyan szeretettel bánik növényeivel is, mint minden mással az életben – ám a kertjét illetően most váltott – ezzel felkeltette az érdeklődésünket.

Egy-két évvel ezelőtt vendégeskedtünk Szabadhegyen Edinánál, aki akkor még szabadföldben gondozta nagy szeretettel a növényeit. Már akkor is elmondta, – elkötelezett híve a természetnek és a természetességnek, számára – csakúgy , mint a többi kiskertésznek – nagyon fontos az, hogy egészséges, saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből készült ételt tegyen az asztalra. Legyen az egy zöldségekből készült főzelék vagy savanyúság, lekvár, akár szörp. De visszatérve az aktualitásunkra: Edina váltott. Szabadföldből a magaságyba. Természetesen ennek is megvan az oka. – Megjelentek a kertemben a vakondok. Leginkább ez az oka. Ha elültettem valamit, rögtön feltúrták. És nem tudtam mit tenni ellenük, ezért döntöttem a magaságyás mellett. Ez a magaságyás kiselejtezett raklapokból készült. Vakondhálót tettünk alá, tulajdonképpen geotextilt. Aztán fölé gallyak kerültek, majd föld és tőzeg. Így készült az én kis magaságyásom, ami tényleg nem nagy, de szinte mindent el tudok ültetni benne – mondta mosolyogva a házigazdánk.

És valóban, gyönyörű rendben sorakoznak, ma már burjánzanak a növények Edina magaságyásában, pedig nem túl régen állt neki idén a kertészkedésnek. – Nagyjából 3-4 héttel ezelőtt álltam neki. Hagymát, salátát ültettem, aztán van még sok retek, sárgarépa, zöldség, cukorborsó. Eddig nagyon jók a tapasztalataim ezzel az ültetési móddal kapcsolatban. Ugye magasabban van, nem is kell annyit hajolgatni, másrészt nem nő benne annyi gaz. Nagyon megszerettem, szeretnék még többet. Kezdem kicsit kinőni ugyanis. Ahogy kiveszek valamit a kertből, akár pár fej salátát, pár darab hagymát, rögtön ültetek is helyette. A hagyományos minden éven ültetett zöldségek mellett próbálkozom újakkal. Van például tormám, de idén először próbálkozom a mángolddal. Nagyjából 60 féle növényem van, de ebbe beletartoznak a gyümölcsök is – sorolta Bocskor Edina.

A család természetesen örül a háziasszony ténykedésének, reggelente, most tavasszal mindig elhangzik a kérdés: anya hozol be salátát? Vagy egy kis hagymát? Utóbbi kapcsán Edina saját praktikáját is megosztotta velünk: a rakott krumplihoz vagy például a bolognai spagetti alá rendszeresen újhagymát használ, ami egy különleges, nagyon finom, zamatos ízt ad az ételnek. A felsoroltak mellett pedig a „régi” kiskert sem maradt parlagon. – Most éppen méhlegelő. Volt egy kis tő margarétám, az nagyon elszaporodott. Aztán vetettem, ültettem bele mást is. Azért is rakok fel a közösségi felületre képeket a kertemről, mert szeretném, ha inspiráló lenne. Azok számára, akik egy picit is fogékonyak a hasonló dolgok iránt. Lássák, hogy piciben is meg lehet változtatni a világot. Ha már csak a családnak megvan a friss zöldség, a gyümölcs, netán jut a szomszédnak is… akkor már egy pici lépést tettünk, és megérte – mondta búcsúzóul a szabadhegyi háziasszony.

VINCZE Adél

fotó: SZALAI Szilveszter

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. május 14-ei számában.)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.