Vöröslencse és medvehagyma

facebook megosztás

Kocsis Edit művelődésszervező, kulturális mediátor, szabadidejét szívesen szánja a Zrínyi-kultusz ápolására. Tevékenységét Zrínyi-díjjal tüntették ki Budapesten. Tiszteletbeli tagja a Csáktornyai Zrínyi Gárdának. Örömmel mond és tanít verset, és szívesen süt, főz. Az alábbi recepteket osztja meg olvasóinkkal.

gasztro

A vöröslencse-krémleves hozzávalói: 

1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 édesburgonya, 1 savanykás alma, 1 csésze vöröslencse, só, bors, babérlevél, őrölt kömény. 

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. A zöldségeket, a gyümölcsöt a következő sorrendben adjuk a hagymához: Karikára vágva rátesszük a sárgarépát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, teszünk bele babérlevelet, sót, borsot. Amíg kicsit párolódik, hasonló méretűre daraboljuk, majd rádobjuk a batátát, megint felöntjük vízzel. Utána a meghámozott, kicsire feldarabolt almát adjuk hozzá, megint víz jön és legvégül az átmosott vöröslencsét tesszük bele, amit szintén lepjen el a folyadék. Néha megkeverjük és 10-15 percig főzzük, amíg a lencse is megpuhul. Kivesszük belőle a babérlevelet és az egészet pürésítjük. Annyi vízzel engedjük fel, hogy krémes leves állagú legyen. Még egyet forralunk rajta, majd utána ízesítjük. Végül adunk hozzá egy kis őrölt köményt, és pirított tökmaggal tálaljuk.

A vöröslencsekenyér hozzávalói: 

1 csésze vöröslencse, 2 tojás, fél csésze joghurt és reszelt sajt, 1 cs sütőpor, 2 ek olaj, 1 tk só. 

Elkészítése:

A lencsét többször átmossuk, lecsöpögtetjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és botmixerrel összeturmixoljuk. Ízesíthetjük egy tk fokhagymaporral vagy őrölt köménnyel, esetleg apróra vágott medvehagymával, petrezselyemzöldjével. Az egész masszát zsírpapírral kibélelt kenyérsütő formába öntjük, tetejét megszórhatjuk szezámmaggal és közepes hőmérsékletű sütőben 40-45 percig sütjük. 

A medvehagymás-túrós nokedli hozzávalói: 

12,5 dkg túró, 25 dkg zabliszt, 3 tojás, apróra vágott medvehagyma, só, tejföl, pirított szalonna. 

Elkészítése:

A hozzávalókból víz hozzáadásával nokedlit készítünk. Kicsit hagyjuk állni, mert a folyadékot magába szívja, utána még adhatunk hozzá vizet, hogy a végleges, szaggatásra váró állagát elérje. Forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Túrót, tejfölt, pirított szalonnát teszünk rá.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. április 30-ai számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.